Українці в очікувані новорічних свят і уже планують відпочинок та святковий стіл. Традиційними стравами є м’ясо або риба, салати, фрукти, із напоїв – шампанське.

Gazeta.ua дізналася в скільки обійдеться святкове застілля в Черкасах.

Головною окрасою столу є запечене м’ясо чи риба. У супермаркетах та ринках міста ціни на різні види м’яса та риби схожі. За кілограм свинини в середньому доведеться віддати 120 грн, курятини – 70 грн, а телятина – 150 грн. Ціни на ковбаси різні від 70 до 300 грн/кг.

“На свята зазвичай купують свинину. Яловичину не всі люблять через специфічний присмак. Курятину майже не беруть, бо вона дешева, її постійно їдять протягом року. Тут хочеться чогось смачнішого. На ринку зранку ціни трошки дорожчі, до обіду дешевшає, але і вибір менший. Продавці зазвичай приїжджають із сіл, хочуть уже швидше розпродати залишки. Варто враховувати, що зараз піст, чимало покупців обирають рибу”, – розповідає продавець із центрального ринку Тетяна.

Річкова охолоджена риба коштуватиме до 100 грн/кг. В магазинах переважно пропопонують товстолобів, щук, білих амурів, судаків. Філе та стейки коштуватимуть дорожче на кілька десятків гривень. 120 г червоної ікри можна придбати за 200 грн.

“Новий рік уже давно не святкуємо помпезно. На стіл витратить планую не більше 500 гривень. Економимо гроші до Різдва, тоді приїздять родичі. Купуємо продукти переважно в супермаркетах, так менше часу витрачаєш і у цей період хороші знижки. Недавно купила форель за 130 гривень. Кілограм вартував 140 гривень. Частину засолили на бутерброди, частину запечу з овочами. М’ясні страви не готуватиму. Лише пару салатів та фрукти”. – ділиться черкащанка Наталія Йосипенко.

На овочі зараз не сезон, тому ціни кусаються. Кілограм помідорів обійдеться в 40-50 грн, огірків – 30 грн, капуста – 15 грн. Традиційні новорічні фрукти – мандарини та банани коштують близько 30 грн. За шампанське доведеться віддати трохи більше 100 грн.

Щоб не готувати вдома самому можна замовити новорічний бенкет у ресторані. У Черкасах за таке святкування доведеться заплатити від 700 грн.

У грудні в українців буде додатковий державний вихідний. 25 числа відзначатимемо католицьке Різдво. Віднедавна свято стало офіційним вихідним днем в Україні.

Крім того, український уряд готує тривалі новорічні канікули. Новий рік 1 січня в 2020-му випадає на середу – середину робочого тижня. Кабмін видав розпорядження № 7-р, в якому є рекомендація керівникам підприємств перенести робочі дні: з понеділка, 30 грудня, – на суботу, 21 грудня; з вівторка, 31 грудня, – на суботу, 28 грудня.