Сьогодні в Черкаській області створено 26 ОТГ і більшість показали результат, бо там команди, керівники. Про це сказав на сесії облради голова ОДА Юрій Ткаченко, пише “Прочерк”.

Тож Ткаченко заперечив, що реформа неефективна.

– Люди розпоряджаються ресурсом, мають повноваження! Хіба це не важливо? Я вважаю, це головне! Ще у 27 об’єднаних територіальних громад призначені перші вибори. Буде 53 громади, а це 26% населення області! І Черкащина сьогодні перша, де землі сільгосппризначення перейшли в руки самих громад, – сказав Юрій Ткаченко. – Тобто люди самі приймають рішення.

Передовсім зміни до перспективного плану потребують громади, де призначені вибори. Коли зміни будуть, то люди зможуть скористатися міжбюджетними можливостями.

– Перпективний план не може задовольнити всіх .Це треба прийняти як факт. І зміни будуть вноситися до нього. І ми врахували при розробці плану формати вже створених громад. Були створені робочі групи, є відповідні висновки. Доки процес є добровільний, на першому місці буде бажання людей. понад 100 млн грн. вже надійшло до тих громад, які вже працюють. Хіба це не можливості для розвитку громад? А на 2019 рік кошти мають отримати новостворені громади! – запевнив Ткаченко.

Він наголосив, що перспективний план не обмежує, а розширює можливості людей.

– Створення ЦНАПів, ремонт доріг, покращення медичних послуг, соціальної сфери, – запевнив Ткаченко.

Нагадаємо, що голова облради Олександр Вельбівець не міг поставити про перспективний план на розгляд, бо воно не затверджено і не розглянуто регламентною комісією.

Як повідомляв вчора директор Черкаського ЦРМС, створеного за підтримки Програми «U-LEAD з Європою» та Мінрегіону Сергій Слинько, це дуже важливе питання.

– У 27 новостворених ОТГ Черкащини перші вибори відбудуться 23 грудня. Рішення про створення ОТГ прийняли 101 сільські/селишні/міські ради регіону – та об’єднали понад 150 населених пунктів. Ці громади мають змогу отримати всі передбачені реформою ресурси та повноваження з 1 січня 2019 року. Але для цього – крім виборів – необхідно, щоб Черкаська облрада внесла відповідні зміни до Перспективного плану формування спроможних громад, які останні дві сесії не були погоджені, – сказав Слинько.