“Була впевнена, що додому він повернеться із медаллю”, – так тренерка Людмила Шалікова розповіла про фехтувальника Артема Манька. 25-го серпня, черкасець виборов “срібло” Паралімпіади у фехтуванні на шаблях, розповідає Суспільне.

Останні п’ять років хлопець присвятив підготовці до ігор у Токіо.

Тренерка срібного медаліста Паралімпіади Людмила Шалікова розповіла, що навчатися фехтувати він прийшов, коли навчався у першому класі. У 2010 році, коли Артем отримав травму, змінилося його життя, але не любов до шпаги: “Ми приходили усією фехтувальною родиною до нього у лікарню. Для нього найстрашніше тоді було те, що він не може фехтувати. Я заспокоїла, розповіла, що є ще фехтування на візках”.

Нині Артем не лише дворазовий чемпіон світу з фехтування на шаблях, а й паралімпійський призер. Срібна медаль далася не легко. У півфіналі юнак обійшов земляка Андрія Демчука, якого до цього часу жодного разу не перемагав.

У вирішальному поєдинку черкасець поступився спортсмену із Китаю із рахунком 15:12. Поєдинок транслювали під час заняття у спортшколі, розповіла тренерка.

За її словами, друзі вболівали за Артема, тримаючи шпаги у руках: Я була впевнена, що він повернеться додому з медаллю, у нього було таке налаштування”.

Попереду у черкасця ще три старти. Завтра, 26-го серпня, він фехтуватиме на шпазі. Боротиметься в індивідуальному і командних заліках, зазначила президентка обласної федерації з фехтування Людмила Шалікова: “Дуже мало часу для того, щоб відновитися — менше ніж добу після такої напруги. Я думаю, що дуже складно, хоч він поїхав у хорошій фізичній формі, підготовка йшла дуже непогано”.

Людмила Шалікова не сумнівається у тому, що спортсмен може вибороти ще одну медаль. Це покаже час, а нині ми можемо лише підтримувати національну збірну.