За 2020 рік відділом інструментально-лабораторного контролю Державної екологічної інспекції Центрального округу в сфері контролю водних ресурсів відібрано та проаналізовано 267 проб та виконано 4632 визначення.

Проведено обстеження Кременчуцького водосховища від пристані Бучаки (Канівське водосховище) до с. Стецівка, Чигиринського району, на 28 створах, р. Тясмин  контролювалась на 16 створах, р. Золотоношка  на 4-ох створах, на р. Суха Згар на 4-ох створах, р. Ірклій на 2-ох створах та. р. Рось спостереження проводились на 14 створах.

Проаналізувавши результати аналізів у відібраних пробах поверхневої води р. Тясмин в місці скиду зворотних вод після очисних споруд КП «Вод Гео» м. Сміла, РКП «Кам’янський водоканал» м. Кам’янка, р. Суха Згар, КП «Міський водоканал» Золотоніської міської ради та Чорнобаївського КП ВУЖКГ бачимо що очисні споруди даних підприємств працюють не належним чином, про що свідчать зависокі концентрації забруднюючих речовин.

По даним фактам перевищення Держекоінспекцією направлено листи до міських і районних рад та правоохоронних органів щодо вжиття відповідних заходів реагування.

Також, Держекоінспекцією неодноразово фіксувалися порушення умов скиду стічних вод КП «Міський водоканал» Золотоніської міської ради до р. Суха Згар і КП «ВодГео» до р. Тясмин та відсутність дієвих організаційно-технічних заходів щодо недопущення наднормативного скиду забруднюючих речовин із стічними водами після очистки.