На Черкащині триває пожежонебезпечний період. Найбільш вразливі до загоряння ліси, що прилягають до населених пунктів. Зокрема, це молодняки і хвойні насадження. Про це  розповів провідний інженер лісового господарства Центрального лісового офісу ДП “Ліси України” Анатолій Рутенко.

Як він зауважив, для охорони і захисту лісів від пожеж у філіях області функціонує 27 лісових пожежних станцій.

“Вони повністю укомплектовані технікою та засобами пожежогасіння. Крім цього, у Центральному лісовому офісі діє трирівнева система відеонагляду за лісами: лісництво – філія – офіс. Це дозволяє виявити загорання на ранніх стадіях і оперативно реагувати. Зокрема, камери перехресно охоплюють усі хвойні насадження нашої області. Загалом по регіону функціонують 20 таких камер. Радіус охоплення кожної з них – не менше 40 км”, – пояснив він.

Лісівник нагадав, що нині діє заборона громадянам відвідувати ліси.

“Ця заброна пов’язана не з пожежами, а з бойовими діями. Знаходитися у лісі зараз не дуже безпечно. Як показує минулорічна статистика, з тих пожеж, які були, відсотків 30% виникали від падіння уламків збитих ракет і дронів”, – розповів він.

Рутенко зауважив, що лісівники з розумінням ставляться до відвідувачів лісу, якщо вони не порушують порядок, не смітять, не палять багать.

“Розуміємо, що людям зараз потрібно перезавантажуватися. Ліс для цього добре підходить. Тому поліцію ми викликаємо лише в тих випадках, коли відвідувачі лісу поводяться неадекватно”, – зазначив чоловік.