археолог Григор’єв із скіфськими артефактами черкаського Лівобережжя

1983 року біля скелета скіфського воїна в кургані біля Гладківщини на межі тогочасних Канівського і Золотоніського районів археологи експедиції Володимира Григор’єва виявили дивом збережений повний обладунок і зброю. Про це пише “Козацький край”.

Крім меча, стріл і трьох наконечників списів, у похованні в кургані було знайдено пластинчастий панцир, що складався з панцирної сорочки з короткими рукавами, броньованого пластинами поясу, панцирних штанів, посиленого залізними пластинами наспинного щита-пелерини, а також залізного лускатого шолома.

Комплексу з Гладківщини судилося стати всесвітньо відомим завдяки виконаній у 1988 році натурній реконструкції професора Олександра Мінжуліна (реставратора знаменитої Скіфської пекторалі). Відтоді обладунок воїна-скіфа із Золотоніщини часто відтворюється художниками у популярних українських та світових виданнях на тему історії скіфів.

blank

відновлений обладунок з Черкащини

Реконструйований обладунок став окрасою Скарбниці Національного музею історії України в Києві й притягує увагу екскурсантів з багатьох країн закордону. А оригінал обладунка разом зі зброєю і скелетом воїна знаходиться в експозиції Черкаського обласного краєзнавчого музею.

Особливо уважні відвідувачі музею в Черкасах дивуються… кульовому отвору в «черепі скіфа». Причина зовсім не у “подорожах в часі” – це заміна на череп часів першої половини ХХ ст., бо оригінальний череп загадково щез під час проведення антропологічних досліджень.

blank

замальовка з кургану під час розкопок

Очільник тієї археологічної експедиції Григор’єв загинув за не з’ясованих повністю обставин у 2010 році – його збив автомобіль під час вранішньої пробіжки в одному з колишніх містечок фінської Карелії, окупованих нині росією. В живих з учасників експедиції – Михайло Сиволап, директор Черкаського музею археології Середньої Наддніпрянщини.

Довідка: Вага екіпіровки сучасного штурмовика ЗСУ – бронежилета зі всіма додатковими захистами, шоломом, боєкомплектом, наплічником та «розгрузкою» з підсумками становить близько 30 кілограмів. Загальна вага обладунків скіфського воїна з шоломом з кургану на Черкащині сягала 23 кг. Плюс щит – от і та сама вага бронезахисту, не рахуючи зброї. А минуло понад 2.5 тис. років…