Наша редакція продовжує опитування читачів на теми, які є найбільш актуальними на сьогоднішній день. Так, у червні ми провели опитування серед черкащан на тему: яке їх ставлення до заборони московської церкви (УПЦ МП) в Україні? Воно викликало доволі великий інтерес у наших читачів, – майже 800 активних громадян відповіли на запитання редакційної анкети.

Цікаво, що саме в цей період Київський міжнародний інститут соціології (КМІС) провів загально українське опитування на схожу тематику.

Так от, у нашому редакційному опитуванні переважна більшість наших земляків (а саме 75 %) переконані, що московську церкву в Україні потрібно заборонити. Як свідчать результати опитування КМІС, у загально українському вимірі також більшість громадян вважають, що в нашій державі не повинно бути місця для цієї прокремлівської церкви. Таких противників московського патріархату, а фактично підрозділу російської православної церкви в Україні, налічується серед опитаних 66 %. До речі, серед опитаних жителів центральної України, так вважають 70 % громадян. Ще 19% виступають за дещо «м’якший» підхід, що не передбачає повної заборони, але передбачає встановлення контролю та нагляду над діяльністю цієї ФСБешної церкви.

Цікаво, що в нашому редакційному опитуванні на другому місці за кількістю отриманих голосів стоїть відповідь, що треба сприяти переходу парафій УПЦ мп до ПЦУ. У цьому переконані 9 % черкащан, які відповіли на запитання редакційної анкети. Фактично в такий спосіб наші земляки спонукають місцеву владу активніше діяти на духовному фронті, викидаючи на смітник історії  «рускій мір» з України.

Серед 775 черкащан, які взяли участь в редакційному опитуванні, 56 чоловік все ще вважають, що держава не повинна втручатися в діяльність церкви. Це становить 7 % із числа опитаних. До речі, і в загально українському опитуванні, проведеного КМІС, 6 % громадян також вважають, що не варто втручатися у церковні справи, зокрема, і в діяльність московської церкви…

А от, 5 % черкащан, які взяли участь в редакційному опитуванні переконані, що потрібно тиснути на владу, щоб процес заборони пропутінської церкви в Україні відбувся щонайшвидше.

І лише 1 % із числа опитаних черкащан все ще оцінюють діяльність УПЦ МП позитивно. Ну, і ще 1 % наших читачів, які відповіли на запитання редакційної анкети, зайняли страусину позицію, мовляв, їм однаково в яку церкву ходити…

Як показують результати нашого редакційного опитування та соціологічного дослідження, проведеного КМІС, дві третини громадян України, зокрема і 75 % жителів Черкащини, налаштовані рішуче, щоб заборонити діяльність московської церкви в Україні. Цікаво, що в редакційному опитуванні на тему: «Яке ставлення черкащан до діяльності московської церкви в Україні», яке пройшло у листопаді минулого року, прихильників заборони УПЦ мп було 58 %. Тобто, як бачимо, число наших земляків, які виступають за заборону московської церкви невпинно зростає. А, відповідно,  прихильників російської церкви в нашій державі та, зокрема, на Черкащині залишається все менше і менше.

Тому українцям не зрозуміло, чому центральна і місцева влада до сьогодні діють вкрай нерішуче в цьому церковному питанні. Нині ніякого протистояння між прихильниками московської церкви та патріотично налаштованими громадянами, які активно підтримують ПЦУ не буде. У селах та містечках Черкащини, та і всієї України, адептів прокремлівської церкви, як бачимо, залишилися одиниці…

Від так, Верховна Рада має піти назустріч вимогам українського суспільства і прийняти доленосне рішення про заборону московської церкви на українських теренах. Тим паче це необхідно зробити сьогодні, коли наші героїчні Збройні Сили відстоюють нашу свободу та незалежність у кривавому протистоянні з російською імперією, однією з фундаментальних підвалин якої є їхня церква, щупальця якої все ще впиваються в українське тіло та душу…

Яків Немирів