Адаптивний спорт для ветеранів війни – це можливість швидше повернутись в суспільство, до цивільного життя, це можливість заявити про себе і продовжити спілкування з однодумцями. Тож днями на Канівщині за підтримки компанії МХП та її стратегічного партнера БФ «МХП – Громаді», а також ГО «Спілка поранених військових України «Міцні 300» відбулось тренування для ветеранів та людей з інвалідністю.

blank

Спробувати свої сили в чотирьох видах спорту, а це хендбайк, баскетбол на візках, метання ядра та стрільба з луку, канівці могли під наставництвом ветеранів російсько-української війни, учасників «Ігор Нескорених» у Дюсельдорфі Сергія Прядки та Вадима Мазніченка.

blank

За словами одного з ініціаторів заходу, голови ГО «Спілка поранених військових України «Міцні 300» Андрія Кучера, адаптація через спорт надзвичайно важлива для ветеранів.

blank

«Моя мета – довести, що ветерани – це цінність України. Для них важливо рухатись вперед, ставити собі цілі, долучатись до ветеранського братерства. Бо якою б не була складність поранення,  завжди є можливість долучитися до певних видів спорту. Такі заходи, як сьогодні, потрібні саме для того, аби власним прикладом показувати, щоб кожен зрозумів, що і в  нього є сили та ресурс. Після поранення я мав певні проблеми соціалізації. І ті психологи, ті реабілітації, що я пройшов, особисто для мене були малоефективними. І лише коли я потрапив у братерство спортсменів, таких же, як і я, коли між собою без слів можна сказати більше, ніж словами, я можу констатувати, що ветерани можуть мати повноцінне життя після поранення», – розповів Андрій Кучер.

blank

За його словами, такі заходи з демонстрації адаптивних видів спорту не є разовою акцією. Адже всі бажаючі можуть отримати контакти спортклубів, професійних психологів, очільників ветеранських рухів та сприяння у майбутньому.

blank

«Центр із взаємодії з ветеранами та військовими створено для реалізації програми «МХП поруч». Це програма про індивідуальний супровід та комплексну підтримку військових, ветеранів, членів їхніх родин, а також тих, хто чекає близьких з фронту. В рамках цієї програми ми надаємо юридичну, психологічну підтримку. Ще є напрямок з розвитку реабілітації, розвитку ветеранських просторів на місцях, тощо. Власне, ця робота – наш обов’язок. Адже військові віддають найдорожче – своє здоров’я та життя за те, щоб ми жили, щоб жили наші діти, щоб наша нація існувала. Тому робота з ветеранами – це пріоритетний напрямок», – відзначила керівниця Центру із взаємодії з ветеранами та військовими Діна Лисакова.

Присутні на заході ветерани зазначали, що МХП постійно та комплексно підтримує ветеранів та їхні родини. Зокрема, пропонує навчання, роботу на підприємствах компанії.

blank

Керівник групи соціального розвитку Благодійного фонду «МХП Громаді»  Віталій Очеретяний нагадав, що Благодійний фонд цього року презентував проект «Роби своє» для ветеранів та їхніх родин, які мають власну справу, або втратили свій бізнес через військові дії, але можуть отримати грант для розвитку своєї справи.

Канівці, які завітали цього дня на захід, активно пробували свої сили у спортивних дисциплінах. Ветерани приходили разом зі своїми родинами, з дітьми.

Як розповів ветеран АТО Євгеній Руденко, він отримав поранення у 2015 році.

«На час, коли я повернувся з війни, проектів з реабілітації ветеранів практично не було. Тому моє відновлення зайняло близько двох років, і це відбувалось своїми силами і своїм коштом. Зараз я радію за хлопців, які повертаються, адже є багато програм для ветеранів, і що особливо радує, є програми від МХП, компанії, де я вже два роки як працюю».

За його словами, на підприємстві з повагою і пошаною ставляться до ветеранів. Каже, що навіть при прийомі на роботу травма (а мова йде про втрату кінцівки) не стала на заваді.

«Я завжди займався спортом, раніше це була важка атлетика. Теж брав участь в Іграх Нескорених. Зараз займаюсь плаванням, веслуванням, настільним тенісом. На своєму досвіді бачу, наскільки спорт допомагає в реабілітації», – зазначив Євгеній.

blank

Його підтримує ветеран Сергій Голдиш, який пережив російський полон.

«Після повернення життя перетворюється на рутину: дім – сім’я – робота. Натомість подібні заходи, спортивні змагання, об’єднують тих, хто пройшов війну. Адже ми і спортом разом займаємося, і порозважаємось, а головне, що ми спілкуємось, бо є такі теми, які ніхто, крім побратимів, не зрозуміє», – пояснив він.

Понад дві години тривали майстер-класи з адаптивного спорту на Канівщині. В дружній теплій атмосфері ветерани, школярі, гості заходу мали змогу обговорити нагальні потреби ветеранів та військових, обмінятись контактами, спланувати наступні заходи.

А присутні захисники України від групи компаній МХП та Центру із взаємодії з ветеранами та військовими отримали подарунки: сертифікати на відвідування місцевих спортивних залів.

Варвара Горова