Ппід час робочої поїздки Президента України Володимира Зеленського в Черкаську область у приміщенні обласної державної адміністрації лунали безпідставні звинувачення  щодо неналежної роботи керівника прокуратури Черкаської області Сергія Овчаренка та очолюваного ним колективу. Про це повідомляє прес-служба облпрокуратури.

Нагадаємо, депутат облради від “Батьківщини” Михайло Мушієк, мер Черкас Анатолій Бондаренко та “нацкорпусівець” Дмитро Кухарчук звинуватили Овчаренка, що він блокує життя в місті, ремонти доріг і садочків. Натомість прокурор звинуватив політиків, що вони зав’язли по вуха в криміналі.

На думку відомства, вказані звинувачення висловлювали особи, які фігурують в ряді кримінальних проваджень, та систематично намагаються дискредитувати органи прокуратури.

“Так, територіальним органом поліції в області здійснювалося досудове розслідування в кримінальному провадженні за фактом декларування недостовірної інформації депутатом Черкаської обласної ради Мушієком М.Г. в декларації особи, уповноваженої на виконання функцій місцевого самоврядування, за 2017 рік, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ст. 366-1 КК України.  Ним було приховано від декларування видатки на оплату  пайового внеску в розмірі 994 227 грн. Підслідність вказаного кримінального правопорушення визначено за Національним антикорупційним бюро України.

Також  територіальним органом поліції в області розслідується кримінальне провадження за фактом декларування вказаною вище особою   завідомо недостовірних відомостей в деклараціях за 2016 та 2017 роки, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ст. 366-1 КК України. Цього разу в деклараціях не відображено наявність нерухомого майна, що перебуває в оренді, а саме  земельної ділянки для будівництва та обслуговування багатоквартирного житлового будинку, площею 0,8 га, що розташована у місті Черкаси та нормативно грошова оцінка якої становить 6 745 761 грн.

Крім того, правоохоронними органами області  розслідувалось  кримінальне провадження за підозрою міського голови м. Черкаси Бондаренка А.В. у зловживанні своїм службовим становищем, що завдало збитки територіальній громаді в розмірі більш як 447 000 грн, та за фактом створення останнім штучних перешкод у роботі депутатів Черкаської міської ради, що полягало в несвоєчасному повідомленні про час та місце проведення 57 позачергового пленарного засідання 2-ї сесії міськради, за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 2 ст. 364, ч. 1 ст. 351 КК України.  На цей час розслідування зазначеного кримінального провадження здійснюється  Національним антикорупційним бюро України.

Окрім цього, слідчим управлінням Головного управління Національної поліції в області розслідувалося кримінальне провадження за фактом незаконного збагачення Бондаренка А.В. та подання ним  завідомо недостовірних відомостей у деклараціях особи, уповноваженої на виконання функцій місцевого самоврядування, за 2016 та 2017 роки, за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 3 ст. 368-2, ст. 366-1 КК України.  У деклараціях міського голови м. Черкаси не відображено відомості про майно, а саме: автомобіль «LEXUS LX 570», квартиру загальною площею 142.9 кв.м. та нежитлове приміщення загальною площею 18 кв.м.”, – перераховує прокуратура “подвиги” Мушієка і Бондаренка.

Нещодавно у фігурантів зазначених вище кримінальних проваджень  детективами Національного антикорупційного бюро України проведено відповідні обшуки.

“Крім того, хочемо нагадати, що пан Кухарчук Д.В., який виказував невдоволення роботою прокуратури області, також є обвинуваченим та підозрюваним у ряді кримінальних проваджень. Зокрема: Кухарчуку Д.В. оголошено про підозру в скоєнні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 296 КК України, у кримінальному провадженні за фактом хуліганських дій та нанесення тілесних ушкоджень мешканцям с. Рацеве Чигиринського району Черкаської області під час зборів жителів села. Також йому повідомлено про підозру у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 296 КК України, за фактом грубого порушення громадського порядку, вчиненого групою осіб у розважальному закладі «Cherkassy Bierstube» в м. Черкаси. Досудове розслідування завершено скеруванням обвинувального акту до Соснівського районного суду м. Черкаси для розгляду. Разом з цим, територіальним підрозділом поліції закінчено досудове розслідування в кримінальному провадженні за фактом спричинення легкого тілесного ушкодження особі, що мало місце на засіданні виконавчого комітету Черкаської міської ради, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 125 КК України, зверненням стосовно Кухарчука Д.В. обвинувального акту до суду. Крім того, органом досудового розслідування Кухарчук Д.В. підозрюється у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого за ч. 1 ст. 294 КК України, у кримінальному провадженні за фактом організації масових заворушень, що супроводжувалися насильством над особою, погромами та опором представникам влади із застосуванням предметів, які використовувалися як зброя, а також активній участі у масових заворушеннях, що мали місце 09.03.2019 в центрі м. Черкаси, внаслідок чого тілесні ушкодження отримали 25 працівників поліції”, – додає прокуратура.

У відомстві наполягають, що дії зазначених вище осіб є заангажованими, направленими на дискредитацію керівництва та колективу прокуратури області і  жодним чином не вплинуть на дотримання ними  непорушних принципів законності та верховенства права.

Утім, виникає абсолютно логічне запитання до працівників прокуратури і самого Сергія Овчаренка: якщо Мушієк, Бондаренко та Кухарчук – такі невиправні злочинці, чому їх досі не посадили або хоча б не передали справи до суду? Думаємо, при бажанні, всіх трьох можна було вже не раз притягнути до відповідальності, і це було б справді справедливо, бо дійсно є за що. Так би зробили справді принципові борці з корупцією. Так чому ж тоді правоохоронці роками тягнуть кота за хвоста і лише кидаються гучними звинуваченнями? Виходить, наші прокурорські з “корупцією” явно спілкуються “на рівних”, тож спочатку вичікували, чи не переможе раптом на президентських виборах партійна патронесса Бондаренка і Мушієка Юлія Тимошенко, а тоді – чи сам Кухарчук раптом не вискочить в нардепи? Бо Овчаренко і компанія більше переживають за свої посади, аніж за те, як виглядають їхні безкінечні “сльози”, що політики Черкас їх регулярно “оббріхують”?

Тому в цій ситуації і облпрокуратура, і компанія мера Черкас виглядають, як дві однаковісінькі базарні баби, що задирають спідниці і показують одна одній зади у запалі пустопорожньої сварки. Напевне, це зрозумів і Зеленський. А от чи зробить висновки – побачимо.

Поліна Котова