Верховна Рада проголосувала «за» повернення сім’ям новонароджених одноразової допомоги «пакунок малюка» і прийняла законопроєкт №3006а за основу. Підтримали проєкт №3006а 316 депутатів. Про це повідомляє «Українська правда».

Документ готуватимуть до другого читання.

Пакунок запровадили ще у 2018 році, але нещодавно замінили грошовими виплатами.

Нагадаємо, із 2018 року при народженні дитини кожна родина отримувала від держави спеціальний дитячий набір «бейбі-бокс».

Проте у липні «пакунок малюка» скасували, а замість нього запровадили цільову грошову компенсаційну виплату у розмірі 5 тисяч гривень.

Передбачалося, що громадянам, у яких народилась дитина, буде видана соціальна картка у «ПриватБанку» із спеціальними режимом використання.

«Батьки дитини можуть звернутися за компенсацією протягом 12 місяців із дати народження дитини та самостійно протягом року витратити кошти грошової компенсації виключно для придбання дитині одягу, взуття, засобів гігієни та догляду, текстилю, іграшок, засобів гігієни для породіль», – зазначає міністр соціальної політики Марина Лазебна.
Передбачається, що до реалізації проєкту будуть залучені заклади роздрібної торгівлі, які також  будуть забезпечувати цільове використання коштів грошової компенсації.

Перехід на монетизовану форму програми «пакунку малюка» був пов’язаний з проблемами у тендерних закупівлях.

Проте Дитячий фонд ООН закликав Уряд зберегти «пакунки малюка» і не заміняти їх грошовими виплатами.