Невдовзі розпочнеться новий навчальний рік для школярів. В умовах воєнного стану він лишається складним. Тому нагадування щодо електрообізнаності дітей перед тим, як вони розпочнуть відвідування школи, є дуже важливим кроком для власної ж безпеки та розуміння потенційних загроз, пов’язаних з електрикою.

blank

Правила безпечної поведінки в школі та на вулиці для дітей:

Не залишайте електроприлади без нагляду на довгий час. Після закінчення роботи слід перевірити, чи все вимкнено. Якщо електроприлад загорівся, його в ніякому разі не можна заливати водою чи обривати провід руками.

При виявленні пошкоджень, несправності, задимленості тощо учень має негайно повідомити про це вчителя, який керує роботою, або директора школи.

Заборонено відчиняти двері розподільчих щитів, силових шаф, трансформаторних підстанцій та проникати в приміщення електроустановок, розмальовувати чи чіпляти на них плакати.

Звертайте увагу на застережні знаки на приміщеннях електроустановок. Їх розміщують для того, аби попередити про небезпеку для життя та здоров’я.

Заборонено підніматися на дахи поїздів, локомотивів, вагонів, а також на конструкції мостів, освітлювальних вишок.

Не можна підходити ближче, ніж на 8 метрів, до обірваного дроту повітряної лінії, який лежить на землі чи звисає з опори.

blank

Корисна інформація для батьків: 

Дітей варто ознайомити з основними поняттями, такими як струм, напруга, електрична безпека та можливі ризики. Це допоможе їм розуміти, чому важливо дотримуватись правил електробезпеки.

Навчіть дітей правильно вмикати та вимикати електричні прилади, а також як ними користуватися безпечно. Наприклад, поясніть, як уникати надмірного навантаження розеток і не залишати прилади увімкненими без потреби.

Навчіть дітей розпізнавати ситуації, які можуть бути небезпечними. Наприклад, не торкатися мокрих розеток, не гратися з електричними дротами, не вмикати незнайомі прилади.

Навчіть дітей, як діяти у разі невідомих звуків, диму або інших знаків можливої електричної аварії. Знання про те, як реагувати та де шукати допомогу, може врятувати життя.

Використовуйте інформативні книги, мультфільми або відео, які вчать електрообізнаності. Багато з них призначені спеціально для дітей та мають зрозумілу мову, їх можна знайти на нашому офіційцному сайті.

Нагадуйте, що електрообладнання не є іграшкою і завжди потребує обережного поводження. Це допоможе зберегти життя та здоров’я.

Корисна інформація для педагогів:

Важливо надати дітям освіту щодо безпеки при користуванні електроприладами. Варто розповісти про основні правила.

Вчителі та інший персонал повинні слідкувати за дітьми під час використання електроприладів, особливо під час лабораторних занять.

Встановити на шкільних майданчиках або в приміщеннях дітей безпечні розетки, що запобігають доступу до контактів.

Заборонити використання гральних апаратів чи іграшок, які працюють від мережі живлення, щоб уникнути можливого короткого замикання.

Регулярно перевіряти електроприлади та електричні системи в школі на наявність можливих проблем або дефектів.

Навчати дітей вимикати електричні прилади після використання та відключати зарядні пристрої, коли вони не використовуються.

Заборонити учням та працівникам самостійно ремонтувати електричні прилади.

Провести інформаційну роботу та розробити план дій у разі аварійної ситуації пов’язаної з електрикою.

ПАТ «Черкасиобленерго» були започатковані такі проекти як «Енергетика для дошкільнят», «Енергетика очима дітей» та «Енергетика для школярів». Відповідні матеріали для опрацювання з дітьми Ви можете знайти на сайті Товариства у розділі

Охорона праці та електробезпека.

ПАТ «Черкасиобленерго» нагадує про необхідність систематично проводити роз’яснювальну роботу з дітьми в школах та вдома.

До уваги, добірка пізнавальних мультфільмів. Цікаво про електробезпеку.

При виявленні обривів електричних проводів чи інших пошкоджень в електричних мережах необхідно негайно повідомити оперативно-диспетчерську службу Товариства за телефонами, які нанесені на шафи трансформаторних підстанцій, або кол-центр ПАТ «Черкасиобленерго» за багатоканальними номерами (0472) 33-87-87, (093) 170-40-57, (050) 434-87-87, (067) 690-48-48, 0800-501-328. Кол-центр надає консультації та реагує на звернення цілодобово.

Бережіть здоров’я і життя – власні та ваших дітей!

Батьки, будьте відповідальними та пам’ятайте, що Ваша уважність та серйозне ставлення до інформування дітей про потенційні небезпеки є запорукою життя та здоров’я вашої малечі!