На одній з останніх сесій Черкаської міської ради, яка відбулася на початку квітня, депутати перерозподілили кошти місцевого бюджету. Зокрема, народні обранці 20 мільйонів гривень, які були заплановані в бюджеті як виплати на допомогу породіллям від міста при народженні дітей, перенаправили на потреби ЗСУ. Однак, міський голова Черкас Анатолій Бондаренко, з ініціативи якого і були запроваджені виплати на новонароджених діток, не погодився з таким рішенням депутатів. За його пропозицією, члени черкаського виконавчого комітету одноголосно підтримали повернення виплат породіллям. При народженні дитини, як це було і раніше, у Черкасах планують надавати допомогу у розмірі 25 тисяч гривень.

Слід зазначити, що паралельно із засіданнями сесії та виконкому, у соцмережах точилися гострі дискусії про перерозподіл коштів у міському бюджеті. Одні вперто і активно доводили, що кошти потрібно використовувати лише на потреби ЗСУ, а відповідно схвалювали рішення депутатів про перерозподів 20 млн. із допомоги породіллям на армію. Інша група громадян наполегливо вимагала залишити кошти на виплати новонародженим, а шукати бюджетні ресурси на допомогу ЗСУ з інших статей видатків.

Анатолій Бондаренко твердо заявив: «Це одна з моїх соціальних ініціатив як Черкаського міського голови, і я буду продовжувати її реалізовувати. Тож прошу припинити всі спекуляції навколо цього питання».

Наша редакція провела опитування серед читачів на цю актуальну тему: яка їхня думка щодо виплат допомоги породіллям із міського бюджету? В опитуванні взяли участь 328 наших активних читачів.

Більшість черкащан, які взяли участь в редакційному анкетуванні, відповіли, що повністю підтримують виплати із міського бюджету на допомогу породіллям. Таких громадян виявилося 31 % із числа опитаних. До числа тих, хто виступає за повернення допомоги новонародженим діткам, можна віднести і наших земляків, які стверджують, що якщо не допомагати дітям, то за що ми тоді воюємо. І це, до речі, абсолютно логічно та справедливо. Отож, таких наших читачів назбиралося 24 %. Фактично, більше половини із числа черкащан, які взяли участь в опитуванні, підтримують ініціативу міського голови Бондаренка щодо виділення коштів із міського бюджету на допомогу породіллям.

Категоричну позицію, що всі гроші треба виділяти лише на допомогу ЗСУ, зайняли 14 % із числа опитаних. До речі, саме таку вимогу ставили перед депутатами міської ради громадські активісти із руху «Спротив Черкащини». Як бачимо, їх категоричні вимоги підтримують не так і багато черкащан, хоча самі активісти завжди заявляють, що їх позицію розділяють заледве не всі жителі Черкас…

Ще 12 % наших читачів, які взяли участь в опитуванні, переконані, що таку допомогу на новонароджених має виплачувати лише держава. Хоча, як відомо, державні виплати на дітей нині складають мізерні кілька сотень гривень…

«Не зіiтовшуйте лобами людей!» – закликають 11 % із числа опитаних. І вони абсолютно праві, адже в результаті цих бюджетних суперечок виникають абсурдні ситуації, коли між собою конфліктують наші земляки, які хочуть добра і для наших воїнів, і для наших новонароджених дітей. Тому таки правий і мер Черкас, який закликає припинити всі спекуляції навколо цього питання.

А от 6 % читачів, які відповіли на питання редакційної анкети, вважають, що сім’ї самі мають дбати про своїх дітей. Є й така позиція… Ну, а всього 1 % опитаним байдуже до перепетій із виплатами коштів на новонароджених дітей із міського бюджету Черкас.

До речі, чимало наших читачів, які взяли участь в анкетуванні, також запитували, а де взяти кошти у міській казні на виплати цих 25000 гривень на кожну новонароджену дитину? Як повідомила директорка департаменту фінансової політики міськради Тетяна Харенко згідно з рішенням виконкому, 16,5 мільйонів перенаправлять із субвенцій обласного бюджету на обладнання для Черкаської обласної лікарні і 3,5 мільйони з капремонту Черкаської міської інфекційної лікарні.

Отож, виплатам для породіль у Черкасах таки бути! За що і виступають більшість опитаних нашою редакцією черкащан…

Яків Немирів