Більшість українців (59%) вважають, що в Україні дійсно є спроби боротися з корупцією та позитивні зрушення. Про це йдеться в результатах опитування, проведеного Київським міжнародним інститутом соціології (КМІС), пише УНІАН.

Соціологи зазначають, що корупція лишається одним із найдратівливіших для українців аспектів (окрім війни корупція фактично є топ-проблемою за версією українців). Так, автори дослідження поставили респондентам запитання, а як вони самі сприймають нинішню ситуацію з боротьбою з корупцією.

“Більшість українців – 59% – вважають, що в Україні дійсно є спроби боротися з корупцією та позитивні зрушення. Водночас істотна частка респондентів обирали варіант відповіді, що останні справи є свідченням “безнадійної корумпованості України і позитивних змін немає” (34%)”, – йдеться в повідомленні.

Зауважується, що раніше КМІС не ставив запитання у такому формулюванні, тому важко однозначно говорити про динаміку настроїв.

Разом з цим узимку 2022-2023 років Інститут провів масштабне опитування щодо стану корупції, де одним із запитань було “Як Ви вважаєте, наскільки ефективно органами влади України ведеться боротьба з корупцією?”.

“Якщо в 2018 році 25% відповіли “скоріше ефективно”, то взимку 2022-2023 року – 50%. Тому ми можемо обережно припускати, що зараз думки українців щодо боротьби з корупцією більш оптимістичні, ніж були до широкомасштабного вторгнення (і порівняно з тим, що було до Революції Гідності)”, – зауважують соціологи.

Також зазначається, що із Заходу на Схід стає менше тих, хто вважає, що в Україні дійсно є спроби боротися з корупцією. Хоча при цьому в інших регіонах, крім Сходу, більше тих, хто позитивно оцінює ситуацію, ніж тих, хто оцінює негативно.

Так, на Заході 65% вважають, що боротьба є, проти 32%, які, навпаки, вважають Україну “безнадійно корумпованою”. У Центрі співвідношення 60% проти 34%, на Півдні – 53% проти 40%. “На Сході вже трохи більше тих, хто негативно оцінює ситуацію, – 49% проти 45%, які вважають, що боротьба з корупцією є”, – йдеться в результатах дослідження.

У КМІС також зауважили, що критичні оцінки ситуації з корупцією пов’язані з вищою готовністю до територіальних поступок. Так, серед тих, хто негативно оцінив ситуацію, 25% готові до територіальних поступок, у той час як серед тих, хто бачить позитивні зрушення, – 4%.

“Разом з цим, навіть серед тих, хто критично сприймає ситуацію з корупцією, переважна більшість (66%) виступають проти територіальних поступок (серед тих, хто позитивно оцінює ситуацію, – 88% проти поступок)”, – зазначають соціологи.