А ви знаєте, що 50 років тому середмістя Черкас мав прикрасити великий басейн? Розповів чергову цікавинку краєзнавець Борис Юхно.

Ось ця замітка однієї з обласних газет від 5 липня 1968 року:

“Починаються роботи по благоустрою площі у центрі Черкас перед десятиповерховими житловими будинками. Головною прикрасою площі стане декоративний басейн з двома фонтанами, який тут збудують. Довжина його 60 і ширина 16 метрів. Над водною поверхнею нависне ажурний місток. Увечері сюди спрямують промені прожекторів, які розцвітять воду різнобарвними вогнями. Широке застосування на площі знайдуть малі архітектурні форми, декоративне озеленення. Проект благоустрою розроблено у філіалі інституту “Діпроцивільпромбуд”.

Ну що приходить на думку… По-перше – сквер, який давно називається “Юність”, свого часу закладали в режимі авралу. Поспішали, аби він “прикрасив місто” до 50-річчя Жовтня, тобто 1967-го. Тому стару забудову знесли неглибоко і просідання грунту після зими дуже швидко виявило відповідні огріхи, які вимагалося ліквідувати кардинально. По-друге – чому саме басейн? 1968-го, у січні, відкрили спорткомплекс з басейном на стадіоні, тож очевидно – не попускало. А от чому ідея залишилася нереалізованою – питання. Загалом таких ідей було чимало, але тут, очевидно, вирішили, що доволі велика водойма – це доволі великий клопіт по комунальному відомству, а може й проблеми по лінії СЕС. Цвітіння, бацили, жаби, комарі… А може прикинули, що по любому люди лізтимуть купатися, але ж неподалік вождь стоятиме і в трусах під його мудрим поглядом – якось некрасіво. Ну все це припущення. Одним словом – нічого із задумки не вийшло.

Та всі ми знаємо, до ідеї декоративних водоспадів, басейнів і фонтанів на цьому місці поверталися ще не раз. Востаннє – у грудні 2016-го з перспективою робіт упродовж 2017-го. Одначе – знову шото помішало…