Декілька місяців в Черкасах не проводяться повноцінні сесії із земельних питань. Спеціальна комісія із визначення збитків землевласнику  майже не збирається та не приймає рішень.

Така бездіяльність не тільки порушує права громадян та юридичних осіб а і завдає територіальній громаді нечуваних збитків.

Таку позицію на днях підтвердив Верховний Суд, залишивши у силі рішення, за яким, якщо потенційний орендар здійснює усі належні дії щодо реєстрації землекористування, а міська рада самоусувається від належного розгляду питань, то підстав для відшкодування збитків не має.

Так, зокрема, 15 серпня  2018 року Верховний Суд остаточно відмовив Черкаській міській раді у позові до ТОВ «Метро- Інформ» про стягнення збитків за землекористування.

Статтею 12 Земельного кодексу України визначено, що до повноважень міських рад у галузі земельних відносин на території міст належить, зокрема, розпорядження землями територіальних громад. За змістом положень ст.ст. 122, 123 Земельного кодексу України сільські, селищні, міські ради передають земельні ділянки у власність або у користування із земель комунальної власності відповідних територіальних громад для всіх потреб. Надання земельних ділянок державної або комунальної власності у користування здійснюється на підставі рішень органів виконавчої влади або органів місцевого самоврядування.

Відповідно до ч. 5 ст. 46 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» сесія ради скликається в міру необхідності, але не менше одного разу на квартал, а з питань відведення земельних ділянок та надання документів дозвільного характеру у сфері господарської діяльності – не рідше ніж один раз на місяць

Отже, позивачем в порушення вимог законодавства, не прийнято жодного рішення, яке б дозволило відповідачу укласти договір оренди спірної земельної ділянки.

Таким чином, відповідачем вжито передбачені Земельним кодексом України та Законом України «Про землеустрій» заходи, направлені на розробку проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки. А оскільки укладення договору оренди земельної ділянки не можливе без формування земельної ділянки, яке відбувається за проектом землеустрою, то відповідачем вжито всіх належних і можливих заходів, направлених на укладення відповідного договору оренди. Без отримання відповідного рішення позивача укладення такого договору оренди не можливе.

blankАдвокат Макеєв Валерій Федорович, «Адвокатське бюро Валерія Макеєва»