Чигиринські депутати на позачерговому засіданні ухвалили рішення про передачу у постійне користування 27 га землі АТ “Енергоатому”. Ці гектари землі розташовані неподалік селища Орбіта і села Вітове. Сесія відбулася 11 вересня 2024 року, пише ВІККА.

Нагадаємо, що в Україні готуються до реалізації проєкту з будівництва Чигиринської АЕС в Черкаській області, яку починали зводити ще за радянських часів.

Як інформує “Кореспондент”, ця давно закинута недобудована атомна електростанція розташована на схід від Чигирина. Її територія прилягає до берега Кременчуцького водосховища, між селами Стецівка та Вітове.

Починали її будівництво у 80-ті роки минулого століття, поруч зі станцією почали зводити селище Орбіта для її працівників. Але у 1989-му будівництво зупинили і заморозили. Цього після аварії на Чорнобильській АЕС вимагала громадськість. До цього часу комплекс недобудованої АЕС разом з містечком енергетиків Орбіта перетворилися в занедбані руїни.

Зараз, на тлі енергетичної кризи в країні створено енергетичну стратегію на період до 2050 року, яка передбачає збільшення потужності вітчизняної атомної генерації. Тому “Енергоатом” активно працює над пошуком нових майданчиків для будівництва. Найперспективнішим з них визнали той, що розташований неподалік Чигирина. Там планують звести чотири нових енергоблоки за технологією AP1000.Ця технологія розроблена та впроваджена американською компанією Westinghouse Electric Company. Вона передбачає водно-водяний ядерний реактор із поліпшеним використанням пасивних засобів безпеки та з багатьма нововведеннями, спрямованими на зниження капітальних витрат. Важливою характеристикою АР1000 є компактні та ефективні енергоблоки, що забезпечує можливість їхнього маневрування – зміни потужності. Планується, що максимальна інтенсивність цієї станції становитиме приблизно 4,4 ГВт.

Як заявила пресслужба “Енергоатому”, вже зроблено перший крок в реалізації цього проєкту.

“Енергоатом має намір відродити Орбіту, зробивши її одним із найсучасніших містечок на кшталт Нетішина, Южноукраїнська чи Вараша. Успішна реалізація цих планів, безумовно, є вагомою інвестицією у повоєнне відновлення та підтримку енергетичної безпеки держави. Впровадження інноваційних ядерних технологій зробить Україну лідером у сфері атомної енергетики з унікальним досвідом та власними технологічними рішеннями”, – наголосив керівник “Енергоатому” Петро Котін.

За словами директора з досліджень аналітичного центру DiXi Group Романа Ніцовича, будівництво блоків на Чигиринській АЕС відбуватиметься з нуля.

“Там нічого немає. Це майданчик, який колись планували робити – просто розчистили територію і мали здійснювати капітальне будівництво. Там немає навіть фундаментів. Щодо Орбіти, то там звели декілька будівель, але відтоді вони стоять як пам’ятник радянській гігантоманії. Така собі техногенна пам’ятка”, – сказав він.