Черкаська поліція своєрідно вирішила “розібратись” у скандальному випадку, який стався сьогодні вранці на вулиці Героїв Дніпра. Там місцевий чоловік помітив у канаві навпроти проїзду між будинками №69 та №81 нерухоме тіло чоловіка і зателефонував на лінію “102”, бо не було зрозуміло, чи жива людина, чи ні, і чи не було скоєно злочин. Оператор записала прізвище та ім’я заявника, його особисті дані, і попросила почекати. Втім, чекати довелось довго, бо поліцейські не приїхали. Лише зателефонували з претензіями, що “не повинні їхати до кожного тіла у канаві”, тож нехай громадяни їх не турбують “через дурниці”, а одразу дзвонять на “швидку”.

Після цього заявник подзвонив на “102” ще раз, переповівши розмову з патрульними. Там сказали почекати ще трохи. Через півгодини телефонних “переговорів” патруль приїхав, але навіть не вийшов з машини, бо заявник, збираючись іти вже додому, зайшов за ріг будинку. Звісно, тіло лежало там же – в канаві, але дивитись на нього ніхто не став. Авто патрульних розвернулось і поїхало геть.

Так сталось, що заявник записав телефонні розмови з поліцейськими на телефон і передав записи нашій редакції. Звичайно, ми надали ситуації розголосу.

І як, ви думаєте, відреагувала наша доблесна поліція? Спочатку нам півдня дзвонили та писали у “Фейсбук” із ГУ НП та прес-служби Патрульної поліції, намагаючись забрати записи. Мовляв, вони дуже треба для “з’ясування обставин” і “встановлення осіб поліцейських”. Наданих телефонів патрульних, мовляв, замало. Коли поліцейським повідомили, що записи будуть передані в рамках розслідування кримінального провадження, коли заявник матиме статус свідка, в поліції відповіли: “Ну, ви ж розумієте, що ніякого провадження не буде”.

Звісно, розуміємо. Бо самі поліцейські тут же зізнались, що прекрасно знають, хто їздив на виклик, адже, виявляється, вже і рапорти полісменів є, що за даним викликом вони “не знайшли заявника”. Хоч тіло і лежало там же, в канаві, але ж заявника не було, то, за логікою правоохоронців, непритомного на землі можна було і “не помітить”, а раптом “розсосеться”.

Тіло справді, “розсосалось”, бо його інший невідомий чоловік затягнув у сусідній будинок. Бо заморочуватись із викликом “швидкої” поліцейські теж не стали. Що з тим чоловіком і чи не був він жертвою злочину, з огляду на обставини, ми навряд чи дізнаємось.

Зате згодом читаємо геніальний допис у “Фейсбук” начальника Управління патрульної поліції в місті Черкаси Олександра Кокоби. Це при тому, що офіційно щось коментувати прес-служба патрульних навідріз відмовилась, “доки не завершиться службове розслідування”.

blank

blank

Цікаво, що можливість коментувати цей допис пан Кокоба для нас закрив. Напевне, щоб ми не псували йому “звітність”, що він в усьому розібрався і винних встановив – це були журналісти

 

“В статті вказано, що на повідомлення патрульні не хотіли їхати і по телефону сказали: «Ми що, повинні до кожного тіла, що в канаві лежить їхать?», приїхали більше, ніж через 20 хвилин, не вийшли з авто, розвернулись і через 30 секунд поїхали. Але, хочу всім нагадати, що у патрульних поліцейських є бодікамери і, як правило, більшість подібних звинувачень спростовуються, коли можна передивитися відео з місця події, як і в цьому випадку. Патрульні приїхали на місце до 10 хв., вийшли з авто з метою знайти заявника щоб той показав місце, де «лежить тіло», кілька разів телефонували заявнику після чого той вимкнув телефон, близько 15 хвилин патрулювали навколишню територію на предмет виявлення особи, яка повинна була лежати (зі слів) між буд. 69 та 81 по вул. Героїв Дніпра”, – пише пан Кокоба.

При цьому подає відео, яке лише підтверджує слова чоловіка, що розповів журналістам названу історію: поліцейські шукали заявника, з авто так і не вийшли, і інформацію про тіло в канаві – бо саме через це і був виклик – не перевірили! Зрештою, на наших записах ця розмова також є. Хоча начальник поліції і лукавить щодо часу приїзду, бо елементарна перевірка записів на лінії “102” серйозно “палить контору”. Та й заява була про тіло навпроти проїзду між будинками – не на обочині, не на дорозі, – а в канаві, тож поліцейські знали, де шукати. Та тільки ж було холодно, а бродити по мокрих кущах, напевне, ой, як не хотілось.

А далі пан Кокоба починає давати поради журналістам, як їм і що писати, та ще й грозиться, що, мовляв, питання про “притягнення до відповідальності” нахаб, які замахнулись на чесне ім’я черкаських правоохоронців – “розглядається”. Бо ми, бачте, “маємо якусь особисту образу на поліцейських і такими вкидами просто хочемо дискредитувати їхню роботу”! Не більше, і не менше. Як ще про “руку Москви” і “замовлення Путіна” не дописав, дивуємось.

До слова, наша редакція вже вдруге ловить наших поліцейських на тому, що вони не виїжджають на подібні виклики. Восени минулого року ми вже писали про подібний випадок, тоді патрульні пояснювали, що стався збій, і на планшети їм виклик надійшов через годину після того, як його прийняла лінія “102”.

Саме тому, напевне, така реакція начальника. Бо подібна завидна регулярність “проколів” може свідчити про “системність” такої псевдороботи. Саме тому, мабуть, тепер такий поворот – що ми самі дурні непрофесійні і нас за це треба покарати.

Тож, скориставшись прикладом пана Кокоби, ми теж хочемо дати пораду поліцейським, які проводять такі “службові перевірки” – прослухайте все, що записано на нагрудні камери ваших підлеглих, почуєте багато цікавого. Хоча, може, ви й так все знаєте, то краще – оприлюдніть все це.

Більше того, ми прекрасно розуміємо, що наші аудіозаписи, при таких підходах, до справи ніяк не пришиєш, бо вони не будуть вважатись доказом, зате ж є записи розмов у телефонних операторів, які можна цілком офіційно отримать. Чи пани в погонах уже зачистили цей доказ, щоб прикрити свої “косяки”? Зрештою, є записи лінії “102”, коригування яких – службовий злочин.

Тетяна Воронцова

Відео, викладене паном Кокобою:

https://www.facebook.com/aleksandr.kokoba/videos/214634366161135/