Департамент соціальної політики Черкаської міської ради нагадує, що з 1 жовтня 2019 року вступив у дію Порядок надання пільг на оплату житлово-комунальних послуг у грошовій формі затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 17.04.2019 № 373 «Деякі питання надання житлових субсидій та пільг на оплату житлово-комунальних послуг у грошовій формі».

Передбачено дві форми надання пільг у грошовій формі: безготівкова і готівкова.

 Пільги у безготівковій формі призначатимуться усім пільговикам у автоматичному режимі. Для цього АТ «Ощадбанк» вестиме персоніфікований облік пільговиків та коштів, які надходитимуть на рахунок для виплати пільг. Після того «Ощадбанк» здійснюватиме переказ коштів на рахунки управителів, об’єднань, виконавців комунальних послуг на підставі договорів, що укладаються між ними та АТ «Ощадбанк». Даний механізм застосовуватиметься для забезпечення зручності тих категорій громадян, які мають право на пільгу і звикли не витрачати час на оплату житлово-комунальних послуг.

Пільги у готівковій формі призначатимуться усім бажаючим пільговикам на підставі поданих заяв до департаменту до 15 жовтня (15 травня), у якій зазначаються виплатні реквізити. Виплата пільг здійснюється у грошовій готівковій формі з початку опалювального (неопалювального) сезону шляхом перерахування коштів на рахунок пільговика, відкритий в установі уповноваженого банку, або через виплатні об’єкти АТ «Укрпошта». Таким чином, кошти надходитимуть на особисті рахунки пільговиків, які можуть зняти їх з власного рахунку у будь-який час.

Департамент  розраховує щомісяця суму пільги виходячи з розміру знижки, на яку пільговик має право згідно із законом, кількості членів сім’ї, які мають таке право відповідно до законодавчих актів, та з урахуванням встановлених цін/тарифів (внесків) і державних соціальних нормативів у сфері житлово-комунального господарства.

Пільговики, яким надається пільга у грошовій формі, зобов’язані сплачувати щомісяця вартість фактично спожитої послуги з урахуванням суми пільги, перерахованої управителям, об’єднанням, виконавцям комунальних послуг або виплаченої таким пільговикам готівкою.

У разі отримання від управителів, об’єднань, виконавців комунальних послуг інформації про наявність простроченої понад місяць (на дату надання такої інформації) заборгованості з оплати послуг (внесків/платежів), сума якої перевищує 20 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (340грн.), у пільговиків, які отримують пільгу у готівковій формі, виплата пільги з наступного місяця здійснюється у грошовій безготівковій формі.

За підсумками опалювального сезону суми невикористаних коштів перераховуються з рахунка для виплати пільг на поточні рахунки пільговиків в АТ «Ощадбанк». У разі відсутності відкритого поточного рахунка в  АТ «Ощадбанк» банком відкривається поточний рахунок пільговику на підставі укладеного між Мінстерством соціальної політики (далі – Мінсоцполітика) та АТ «Ощадбанк» договору.

Залишки коштів, що обліковуються на рахунку для виплати пільг за обліковими записами пільговиків станом на 1 червня, за якими не було звернень пільговиків щодо їх виплати, 20 грудня припиняють обліковуватись АТ «Ощадбанк» за такими обліковими записами пільговиків та протягом двох робочих днів повертаються на рахунок Мінсоцполітики, відкритий в Казначействі.

Враховуючи викладене вище рекомендуємо громадянам, які мають право на пільги на житлово-комунальні послуги звернутися до департаменту  за адресою: м. Черкаси, бульвар Шевченка, 307 за консультацією щодо надання пільг на житлово-комунальні послуги у грошовій формі.