На літній Олімпіаді-2016 Україна виборола 31-ше загальнокомандне місце. В ігрових видах спорту представлена не була. На зимових Іграх цього року ми були 21-ми завдяки єдиній медалі Олександра Абраменка. На Кубку світу з футболу зіграли тільки 2006 року, на Євро-2016 стали найгіршою командою, пише “Gazeta.ua”.

Але це не означає, що в нас немає спортсменів найвищого рівня.

Дарина Білодід — чемпіонка світу-2018 із дзюдо. Мріє стати журналістом, навчається у столичному університеті імені Тараса Шевченка

Олександр Усик, 31 рік, бокс

Олімпійський чемпіон Лондона-2012, абсолютний чемпіон світу з боксу серед важковаговиків, найкращий спортсмен України 2012 року.

Народився в Сімферополі. Займався футболом, але в 15 років прийшов у секцію боксу.

— На першому тренуванні мене добряче побили, — згадує. — Я завівся. Став ходити на заняття щодня. Витримував по декілька годин тренувань.

24-річний Олександр виборов звання чемпіона світу серед любителів 2011-го. Наступного — виграв Олімпіаду. У фіналі здолав італійця Клементо Руссо. Після перемоги станцював гопака.

Першу значущу перемогу в профі здобув у вересні 2016 року. У важкому бою здолав чинного чемпіона Всесвітньої боксерської асоціації — поляка Кшиштофа Гловацького. За рік нокаутував німця Марка Хука. У півфіналі та фіналі Світової ліги побив латиша Майріса Брієдіса й росіянина Мурата Гассієва. Здобув кубок Мохаммеда Алі. Готується до бою з англійцем Тоні Белью, запланованого на 10 листопада.

Андрій Ярмоленко, 28 років, футбол

Народився в російському Ленінграді, де проживали батьки. Перші кроки у футболі зробив у Чернігові. У 13 років хлопця покликали до “Динамо”. Однак він не витримав конкуренції і повернувся до Чернігова. Вдруге приїхав до Києва в 16. Дебютував за першу команду в травні 2008-го. Стабільно грати почав восени 2009 року. Тоді ж дебютував за збірну. Автор найшвидшого, на 15-й секунді, й найпізнішого, на 97-й хвилині, голів збірної України. Всього у 79 матчах забив 36 м’ячів, що є другим показником після Андрія Шевченка.

Восени 2017-го перейшов до німецької “Боруссії” з Дортмунда. Гарно дебютував — гол у Лізі чемпіонів “Тоттенхема”, а потім травмувався і втратив місце в основному складі. Цього літа пере­йшов до англійського “Вест Гему”. В матчі з “Евертоном” 16 вересня забив свої перші два м’ячі.

Ольга Харлан, 28 років, фехтування на шаблях

Олімпійська чемпіонка-2008, триразова чемпіонка світу, бронзова призерка Олімпіади-2012, найкраща спортсменка України 2012 року, цьогорічна володарка Кубка світу.

Знаменитою стала після Олімпіади в Пекіні, де жіноча збірна України, поступаючись у чвертьфіналі китаянкам 11 балів, зуміла виграти матч і змагання загалом. Найбільший внесок зробила тоді саме Ольга.

Народилася в Миколаєві. До секції її привів хрещений батько — професійний шабліст. Ольга каже, що має жорсткий чоловічий стиль. Після “бронзи” на Олімпіаді-2012 Харлан пропонували змінити громадянство. Давали будинок, машину, гроші, але Ольга відмовилася.

— Я люблю свою країну, — каже.

Еліна Світоліна, 24 роки, теніс

Найкраща тенісистка України всіх часів. Народилася в Одесі в родині спортсменів. Спочатку батьки покладали надії на брата Еліни — Юліана. Доньку брали на тренування, щоб не нудьгувала вдома.

У дитинстві була дисциплінована. Лише раз запізнилася на тренування.

На Олімпіаді в Ріо-2016 сенсаційно обіграла американку Серену Вільямс — найкращу тенісистку сучасності.

Перший турнір виграла 2013-го. Торік перемогла на п’яти змаганнях. 2018-го — на трьох.

Минулого року входила до трійки найкращих тенісисток світу. Нині — п’ята.

blank

Святослав Михайлюк у 2017 році брав участь у Чемпіонаті Європи (U20) у складі збірної України, що проходив у Греції 15-23 липня. За підсумками турніру став його найрезультативнішим гравцем, набираючи 20,4 очка за гру. Нині грає за “Лейкерс”

Святослав Михайлюк, 21 рік, баскетбол

Народився і виріс у Черкасах. Грав у баскетбол за місцеву гімназію №1, “Черкаських Мавп”. У 17 років дебютував за збірну на Кубку світу-2014. Став наймолодшим гравцем в історії змагань. Відмовив “Реалу” та “Барселоні” й тоді ж вступив до Канзаського університету, США.

Улітку 2018-го виставив свою кандидатуру на драфт, і його обрав найпопулярніший клуб планети — “Лос-Анджелес Лейкерс”. Є одноклубником найкращого баскетболіста світу — Леброна Джеймса.

У США хлопця називають на американський лад — Сві Маккейлок.

Щороку приїздить на останній дзвінок до рідної школи.

— Не можу відмовити, коли мене запрошують директор і вчитель фізкультури, — каже.

Михайло Романчук, 22 роки, плавання

Дитинство Михайло провів в Аргентині, куди батьки виїхали на заробітки. Із 2 до 6 років говорив винятково іспанською. Повернувшись, мову забув, але серйозно взявся за плавання, де досяг великих успіхів.

Спеціалізується на дистанціях 400, 800 і 1500 м. На останній здобув “срібло” Чемпіонату світу-2017.

На цьогорічному чемпіонаті Європи виборов три медалі — “золото” на 400 і 800 м і “срібло” на 1,5 км.

Михайлові пропонували змінити громадянство й виступати за Азербайджан, але він відмовився.

Юлія Джима, 28 років, біатлон

Киянка, олімпійська чемпіонка Сочі-2014 у естафеті. Загалом 19 разів була на подіумах Кубка світу. Народилася в сім’ї спортсменів. Батько — Валентин Джима був учасником Олімпіади-1994. Взірцем у біатлоні вважала норвежця Уле-Ейнара Бйорндалена. Перші нагороди виборола 2012 року, коли потрапила в призери на естафетних гонках. Це її улюблена дисципліна. Не любить спринт.

Наприкінці невдалого сезону 2017/18 заявляла про закінчення кар’єри, але згодом передумала.

Богдан Бондаренко, 29 років, стрибун у висоту

Бронзовий призер Олімпіади в Ріо, колишній чемпіон світу і Європи, автор національного рекорду — 2,42 м.

Найвдаліший сезон був 2013 року. Переміг на чемпіонаті світу в Москві — 2,41 м. Бронзовий призер Олімпіади-2016.

Два роки тому травмував коліно. З того часу не може прийти у форму. Нинішній сезон пропустив, бо хотів залікувати травму.

Василь Ломаченко, 30 років, бокс

Діючий чемпіон світу в легкій вазі, дворазовий олімпійський чемпіон, дворазовий чемпіон світу. Найкращий боксер світу незалежно від вагової категорії.

Провів у любителях 396 боїв і лише раз зазнав поразки. Це сталося на першому Чемпіонаті світу-2007. У фіналі 19-річний Ломаченко за очками програв росіянину Альбертові Селімову. Наступного року взяв реванш на Олімпіаді.

2013-го перейшов у професіонали. Програв у другому бою мексиканцеві Орландо Салідо за очками. Відтоді виграв 10 поєдинків. Наступний очікується 10 грудня.

Дарина Білодід, 17 років, дзюдо

Народилася у сім’ї дзюдоїстів. Її батько Геннадій був чемпіоном Європи та бронзовим призером світової першості. Він же став першим тренером Дарини.

— У школі хлопці мене боялися, — розповідає.

Мріє стати спортивним журналістом. Навчається в столичному університеті ім. Тараса Шевченка.

— Мені легко даються мови. Добре знаю англійську, хочу вивчити іспанську чи німецьку. Французька занадто складна, — каже Дарина.

У вересні на першості світу у півфіналі перемогла олімпійську чемпіонку Паулу Парето з Бразилії, а у фіналі — японку Фуну Тонакі — іппоном, найвищою оцінкою в дзюдо.

Очолює рейтинг найкращих дзюдоїсток світу незалежно від вагової категорії.

Олег Верняєв, 25 років, гімнастика

Дворазовий володар Кубка світу-2015, 2017. Олімпійський чемпіон-2016 у вправах на брусах, срібний призер абсолютної першості.

Народився в Донецьку. Перший успіх — “срібло” чемпіонату Європи-2012. За два роки став абсолютним чемпіоном Європи та чемпіоном світу на паралельних брусах.

Сезон 2018 року пропускає, бо лікує травму.

Олександр Абраменко, фристайл, 30 років

Олімпійський чемпіон-2018.

Поряд із будинком Олександра Абраменка в Миколаєві був трамплін для водних видів спорту, батут, гімнастична доріжка, кільця і бруси.

— Коли я почав стрибати з гірки, уявлення не мав, що фристайл — зимовий вид спорту. Як дізнався, стало ще цікавіше.

Брав участь у чотирьох Олімпіадах.

Юрій Чебан, 32 роки, веслування на каное

Дворазовий олімпійський чемпіон — 2012, 2016

2012-го довго лідирував на 200-метрівці, але на фініші його майже наздогнав росіянин Олексій Коровашков. Саме того почали вітати трибуни. Однак фотофініш підтвердив перемогу українця. Перевага Чебана становила 6 тисячних секунди.

На Іграх-2016 до фіналу проходили двоє найкращих, які в півфіналах посіли треті місця. Чебан був третій, але судді несподівано надали перевагу четвертому місцю, яке посів представник Чехії. Несправедливість усунули за кілька годин до фінального заїзду. Чебан переміг.

Тренується в Києві та Дніпрі. Мріє про участь в Олімпіаді-2020.

Автор: Юрій Стригун