На початку липня виповнилося вісім років по тому, як у Черкасах під час проведення Мовного майдану наметове містечко активістів було по-звірячому розігнане «Беркутом». Учасників акції калічили, заарештовували, їхнє майно трощили і вивозили у невідомому напрямку…

За кілька днів столичні ЗМІ охрестять подію як «Черкаське побоїще»… До Революції Гідності тоді залишалось близько півтора року…

blank

Передісторія

Акції протесту проти мовного закону, як його охрестили українці, “колесніченка-ківалова” почалися у Києві. Так, 3 липня після ухвалення Верховною Радою закону «Про засади державної мовної політики», який передбачав можливість офіційної двомовності в регіонах, на Європейській площі під Українським домом зібрався мітинг на підтримку української мови. Чимало учасників акції оголосили голодування. Частина протестувальників залишилася тут на ніч.

На наступний день між мітингувальниками і співробітниками спецпідрозділу «Беркут», стягнутими на місце подій, відбулися зіткнення із застосуванням сльозогінного газу.

У ці ж дні «мовні майдани» почали ширитися країною. Встановлюють намети і на Соборній площі у Черкасах. Активісти «Свободи», «Батьківщини», Української народної молоді, Спілки письменників України, кілька днів цілодобово чергують у наметах.

blank

blank

Хронологія розгону

Уранці 6 липня близько 11 години до протестувальників підійшли судові виконавці. Вони зачитали рішення суду, яким було заборонено масові акції на майдані, зокрема, організатору протестів – партії «Свобода».

blank blank

Та активісти із ГО “Українська народна молодь” “грають” на випередження і відносять до Черкаської міської ради нову заявку на безстрокову акцію протесту, її реєструють у встановленому законом порядку. В цей час на площі встановлюють «регіональну» сцену, нібито для виступу самодіяльних артистів. Лідери черкаської опозиції Леонід Даценко та Микола Булатецький приймають рішення не провокувати правоохоронців та посунути “мовні” намети на край площі.

blank blank

Проте владу “януковича-тулуба” це не задовольнило. Від так, близько 15-ї години розпочався перший штурм майдану.

«Разом із невідомими молодиками спортивної зовнішності «Беркут» почав трощити все довкола себе. Особливу лють викликали намети народних депутатів Миколи Томенка та Ігоря Єреська. Невідомі бандити хапали намети й бігли з ними геть. Згодом ми познаходили майно народних депутатів у дворах», – розповідав про події на той час координатор Об’єднаної опозиції Черкащини Леонід Даценко.

За півгодини опозиціонери позбирали всі не потрощені намети й встановили їх знову.

Ще через півгодини почався новий штурм.

Цього разу – ще жорстокіший. Громили ґрунтовно – намети згрібали й трощили. “Беркутівці” періщили людей кийками, депутатів Черкаської міської ради Миколу та Максима Булатецьких, активіста «Удару» Ярослава Нищика було заарештовано за спротив.

blank blank blank blank blank blank blank

«На Булатецького-старшого накинулися зграєю. Ламали, били, гризли, як вовки. Його сина скрутили і кинули в багажник автомобіля. Замахувалися на дівчат-журналісток», – розповідає очевидець подій.

Кількох постраждалих відливали водою – у них текла кров. Опозиціонеру Ігорю Сичову зламали руку.

blank

«Данєцкая маліна»

Увесь наступний тиждень Черкаси «лихоманить». Депутати міської ради збираються на сесію та ухвалюють звернення  до генерального прокурора України Віктора Пшонки та міністра внутрішніх справ Віталія Захарченка з проханням дати правову оцінку подіям, які відбувалися у Черкасах 6 липня. «За» голосує в тому числі і фракція «Партії Регіонів».

У свою чергу Об’єднана опозиція складає графік постійного перебування народних депутатів від опозиційних партій на Черкащині.

blank blank

«Після подій 6 липня, коли у Черкасах на площі правоохоронці жорстоко побили учасників мирного мітингу на захист української мови ми звернулися до народних депутатів із проханням постійно перебувати в області,» – повідомляв керівник обласного виборчого штабу об’єднаної опозиції, а нині міський голова Черкас Анатолій Бондаренко.

blank blank blank

12 липня на площі відбувається велелюдний мітинг.

blank

Табличку із назвою «АкупацЫонная данецкая малина – Окупаційна донецька адміністрація» учасники акції почепили на дверях Черкаської обласної адміністрації. Далі опозиціонери колоною рушили до обласного управління УМВС. У подарунок міліціонерам принесли велику гіпсову руку, як нагадування про те, що під час акції 6 липня протестувальнику Ігорю Сичову «беркутівці» зламали руку. Під вікнами приміщення скандували «Міліція з народом, а мусора – з уродом».

blank blank blank

Цього ж дня на Соборній площі з’являється імпровізований календар із цифрою 108, – саме скільки днів залишилось до дати наступних парламентських виборів.

blank

Об’єднана опозиція Черкащини оголошує про початок безстрокової акції «Україна без Януковича! Черкащина без Тулуба!».  Вже за перший тиждень було зібрано більше 6 тисяч підписів проти Януковича.

blank blank blank

В обласної влади на чолі з “данєцьким” губернатором Сергієм Тулубом відчувається все більший переляк перед наростаючим спротивом черкащан. За вказівкою Тулуба Черкаський окружний адміністративний суд забороняє будь-які політичні акції на Соборній площі Черкас з 16 липня по 10 вересня…

blank

“Сьогодні, згадуючи революційні події восьмирічної давнини, хочеться нагадати і владі нинішній, що загравання із пропутінськими, антиукраїнськими силами, поступки “п’ятій” колоні у мовному питанні, можуть викликати потужне майданівське збурення в українському суспільстві… – наголосив народний депутат України VII скликання, один з лідерів об’єднаної опозиції Черкащини Леонід Даценко. – Наш Шевченків край, батьківщина Холодноярівської вольниці здатен потужно відстоювати українські державницькі позиції та інтереси”.

blank