Черкаські об’єднання реалізують економічно вигідні кроки, щоб скоротити витрати на електроенергію.

Найбільш грамотним варіантом ведення господарства є модернізація комунальних мереж, утеплення та залучення енергозберігаючих технологій, повідомляє vikka.ua.

Черкащанин Сергій довго очікував, що в його будинку створять ОСББ і правління будинку запропонує мешканцям економічно вигідні кроки. Але процес утворення об’єднання затягнувся і чоловік сам почав моніторити варіанти скорочення витрат.

“Вирішив почати з електрики. У нас у тамбурі цілодобово горіла лампочка. Підрахували, що на місяць ми сплачували за освітлення тамбуру 40-70 грн. Я встановив там світлодіодний світильник з датчиком руху. Тепер освітлення в тамбурі вартує до 10 грн”, – пояснив господар.

Ефект від масової заміни звичайних ламп на LED-лампи оцінили і в місцевих ОСББ. Серед першопрохідців – Володимир Друмашко, який є головою ОСББ у кількох черкаських багатоповерхівках та очолює громадську спілку “Черкаська асоціація ОСББ та ЖБК “На варті”.

“Ми нещодавно замінили лампи на світлодіодні світильники у трьох із п’яти під’їздів нашої дев’ятиповерхівки. Наразі підраховуємо, наскільки ефективним став цей крок. До встановлення енергозберігаючих ламп споживання електроенергії по під’їздах було 1079 кВт на місяць. За перший місяць використання LED у цих трьох під’їздах спожили 261 кВт. По двох інших під’їздах вийшло 515 кВт”, – розповів він.

За підрахунками голови ОСББ, модернізація освітлення будинку має окупитися за 2,5-3 роки. Загалом об’єднання закупило приблизно 190 світильників з датчиками руху.

“Встановили по чотири світильники на поверх: у двох тамбурах, на сходовій клітині та біля ліфту, а також  на вході у під’їзд. Вирішили встановлювати саме світильники, бо лампочки в нас одного разу просто покрали. А до того, як ми взялися замінювати освітлення, півбудинку в темний період доби просто не освітлювалося. Також ми замінили у зазначених під’їздах електропроводку для того, щоб одразу вирішити проблему незаконного під’єднання до мережі. Один світильник з датчиком руху обійшовся приблизно у 260 грн”, – пояснив Володимир Друмашко.

Голова ОСББ “Свято-Макаріївська 149” Андрій Литвин організував заміну старого освітлення на LED-світильники з датчиками руху та звуку у під’їздах свого будинку у 2016 році. Каже, що прилади вже окупили себе і за електрику члени об’єднання сплачують тепер учетверо менше.

“До встановлення світильників у нашій п’ятиповерхівці щомісячні показники становили 800-900 кВт. Наразі ж ми споживаємо 150-200 кВт на місяць. Всього встановили 30 світильників по 250 грн за кожен. Нам давали на них річну гарантію, але й досі проблем не виникло. Тільки вкрали один світильник. Але оскільки у приладах встановлена не лампочка, а світлодіодна плата, то у побуті їх використовувати незручно”, – пояснив черкащанин.

При встановленні енергозберігаючого освітлення у під’їздах можна зекономити на електриці більше ніж у 10 разів. У цьому переконалися в ОСББ “Героїв Дніпра 81”, де рік тому встановили 130 світильників зі світлодіодними стрічками.

“У нас великий 10-поверховий будинок на 13 під’їздів. Раніше на поверхах були встановлені лампочки у середньому на 60 Вт. Світильники ж споживають протягом години лише 6 кВт. До того ж вони з датчиками світла і працюють тільки в темний час доби. Служать світлодіодні світильники довше. Раніше протягом місяця нам доводилося замінювати десь 20 лампочок, що згоріли. Світлодіодні дехто намагався зняти і десь 5-6 пошкодили. Але їх можна так закріпити, що при знятті вони псуються і вже не придатні до використання”, – розповів голова ОСББ Олександр Докучаєв.

Головний спеціаліст відділу сприяння ОСББ Черкаської міської ради Юрій Кучеренко зазначає, що черкаські об’єднання можуть розраховувати на бюджетну фінансову допомогу для модернізації електрики.

“При першому зверненні по програмі співфінансування на проведення енергозберігаючих заходів ОСББ може отримати підтримку у розмірі 60% від витрат. У разі наступних звернень – 40%. Звертатися вперше лише для заміни електрокомунікацій та приладів освітлення не дуже вигідно. Краще отримати більшу допомогу на найзатратніші ремонти. Зате електрику можна вписати в комплекс таких робіт як один із пунктів”, – пояснив фахівець.