16 січня черкаські військові поклали квіти до пам’ятника кіборгам. Знак розміщений на території Черкаського авторемонтного заводу. Захід приурочили до пам’ятних подій оборони українськими військовими Донецького аеропорту у січні 2015 року. Розповідає Суспільне телебачення.

Одним із ініціаторів встановлення пам’ятника кіборгам став Леонід Станчук. З війни чоловік прийшов у 2015 році, і через рік поставили цей знак:

“Запросили архітектора, він подивився, намалював проект, показав нам, ми погодилися. Там на пам’ятнику зображені різні види військ: деснтники, танкісти і піхотинці. Він ніде не стоїть на балансі як пам’ятник воїнам. Але ми всі, які воювали, ми знаємо і до нього завжди в цей час ми покладаємо квіти. І тут збираємося. Пам’ятаємо, поминаємо своїх друзів”.

Черкащанин Алі Хамідулін на схід пішов добровольцем у серпні 2014 року під час третьої хвилі мобілізації. Чоловік говорить, що приходить до знаку вшанувати пам’ять загиблих товаришів:

“Пам’ять в серці, в душі. Цей пам’ятник поставив мій бойовий побратим Леонід Станчук. Ми воювали в одному батальйоні, ми їхали в Житомир в одному автобусі з Черкаського військкомату”.

Черкащанин Віктор Черниш додому повернувся у званні “старшини”. Згадує події січня 2015 року і розповідає про побратимів:

“Навіть не раз у рік і не тільки на цей пам’ятник. І по хлопцях їздимо усіх, по усіх загиблих, наших хлопців, що у Черкаській області, де вони похоронені. З нашого батальйону на даний час на кладовищі 5 людей заховано. Пішов добровольцем у Збройні сили України, сам у військкомат. Потрапив у 95 бригаду, 90 окремий десантно-штурмовий батальйон. Заїхали ми в Піски 26 листопада, на диспетчерську вежу ми заїхали 30 листопада”.

Доктор історичних наук Віталій Масненко говорить, що бої за Донецький аеропорт тривали 242 доби і стали однією із найбільш героїчних сторінок у російсько-українській війні:

“Це дозволило все-таки стримати російських агресорів на інших ділянках фронту, зокрема, і Дебальцево. І це давало можливість якось утримувати цю оборону. Сам Донецький аеропорт теж став символом, очевидно, того приходу “руського міру” в Україні, коли ми порівняємо, який вигляд мав аеропорт до війни і те, що залишили після себе російські агресори, це теж очевидно, у низці свідчень, які будуть подані до Міжнародного суду проти російського агресора”.