Таїнство Хрещення – одне із семи Таїнств віри, які зазвичай проходить кожен християнин.

За визначенням церкви, “таїнства є дієвими знаками благодаті, установленими Христом і довіреними Церкві, через які нам уділяється Боже життя…”.

Які особливості однієї із цих Таїнств, та як правильно їх дотримуватися розповів, Отець Федір — адміністратор греко-католицької церкви Святого Духа, пише “ІнфоМіст”.

blank– Перше, що потрібно знати людям, це те, що Таїнство – це Таємниця. Воно вводить людину в стосунки з Богом. Саме через Тайну ми стаємо на одну стежку з Господом. В Євангелії сказані такі слова: “Хто не вродиться в Духа Святого, той не може бути послідником неба”. У Таїнстві Хрещення людська душа проходить первородний гріх, який зробили наші предки Адам та Єва. Свята вода у процесі хрещення використовується саме для того, щоб змити з людини цей гріх. При проведенні хрещення дитина стає духовно чистою та невинною. Тому хресні батьки дарують похреснику крижму, адже вона символізує чисту, навернену душу.

Тайна Хрещення повинна проводитися лише раз у житі

– Церква забороняє робити це два чи більше разів. Вік людини, яка хоче охреститися, зовсім неважливий. Бог завжди радий душі, яка хоче отримати підтримку та захист від нього. Але я б рекомендував хрестити дітей у ранньому віці, адже так ви зможете вберегти свого малюка від хвороб та негараздів. У Євангелії сказано, що коли Ісусу сповнилося вісім днів, його віднесли в храм для очищення, як цього вимагає Божий Закон, даний ізраїльтянам. Хоча, це питання дуже спірне, адже багато людей вважають, що людина повинна хреститися у свідомому віці, коли вона вже осмислює свій вибір. У Біблії навіть є розповідь про чоловіка, який охрестився у 76 років, щоб спокутувати гріхи.

Щодо імені, яке дають дитині при хрещенні, церква обмежень не дає

– “Існує також звичай на восьмий день давати хлопчикам ім’я. Тож батьки, слухаючись наказу ангела Гавриїла, називають свого сина Ісусом. (Левіт12:2, 3)”, — ось такі рядки є в Євангелії. Щодо імені, яке дають дитині при хрещенні, церква обмежень не дає. Проте якщо вибране батьками ім’я не є церковним, священник рекомендує обрати для малюка ще й друге (з церковного переліку). Це потрібно для того, щоб в дитини був сильний янгол-охоронець. Адже без його захисту, людина є вразливою й з легкістю піддається на різні спокуси й робить не завжди правильні вчинки.

– Якщо розглянути канони церкви, то нехрещена людина не може брати участь у богослужінні в церкві. Також вона не може сповідатися та причащатися, адже душа її не очища від первородного гріха. Після смерті Таїнство Хрещення дає людині можливість постати перед Богом. Коли людина охрещена, у неї є янгол-охоронець, який проходить з нею шлях життя, допомагаючи збирати добрі вчинки, а також постає провідником душі на Великому Суді перед Богом. Якщо особа не пройшла Таїнство Хрещення, то її душа скитається світом, адже не може знайти шлях до небес.

Неохрещена людина після смерті не відспівується

– Це пов’язано з тим, що при житті вона не причащалася й не сповідалася. Сповідь — це також одна із семи Таїнств. Вона дозволяє нам примиритися з Богом. Якщо людина не зробила це за життя, то відповідно після смерті їй це не вдасться, адже шлях до Господа буде закритий. Для хрещених людей сповідатися потрібно якнайчастіше. Адже кожного дня ми думаємо про щось погане чи таїмо в собі якусь образу, а цьому тягарю гріха немає куди подітись. Проте обов’язково потрібно один раз на рік під час Великого Посту посповідатися й бажано причаститися, щоб отримати ласку Божу, яка конче необхідна для людського спасіння.