Чому з назвою горіха така плутанина? То він грецький чи волоський? На це питання ми шукали логічне пояснення. Мабуть ви помітили, що зазвичай назва “волоський“ використовується в українських книгах та публікаціях, а грецький (греческий) – на російськомовних ресурсах. Але ж між цими двома назвами немає нічого спільного, скажете ви. Давайте разом розбиратися в цьому питанні.

Археологічні розкопки показують, що волоський (грецький) горіх – найдавніша горіхова культура. І найстарші його рештки віднайдені у Персії, Туреччині, Швейцарії, Італії, Китаї та Індії. Навіть більше, коли горіхи почали рости у Греції, їх плоди були дуже малими і за розмірами сильно відрізнялися від перських. Тоді греки посадили у себе перські горіхи і почали їх називати перськими. Перси ж називали горіхи царськими.

За переказами та легендами, у давнину простим людям забороняли їсти горіхи. Їх споживали лише царські, монаші та знатні роди. А все через їх форму, що нагадує мозок людини. Вважалося, що хто їсть горіхи, той стає дуже розумним. Та й вже у ті часи знали про високі корисні властивості цього продукту.

Тож, як бачимо, горіх насправді не походить з Греції. Але, за одними данними, саме з Греції його почали завозити в Україну та в багато країн світу.

Чому горіхи називають волоськими 

Що ж до назви “волоський”, то до горіха вона певно приліпилася не дарма. Ми розкажемо кілька відомих версій.

Перша. Справа в тому, що волохи – це романськомовні народи. Майже всі сучасні держави Центральної й Південно-Східної Європи мають корінні нечисленні волоські меншини: Угорщина, Україна, Сербія, Хорватія, Македонія, Албанія, Греція та Болгарія. Ймовірно, що у давнину в Греції волохів було чимало і саме вони торгували горіхами в нашій та сусідніх країнах.

За іншою версією, в Україну горіхи могли завозитися з Молдови. А саме у Молдові волохи вважаються етнічним населенням.

Ще одна версія – назва грецький горіх, підходить з часів завоювання Олександра Македонського. Ця рослина була завезена в Грецію, де почала масово вирощуватися. Назва “волоський” виникло від назви Волоського чоловічого монастиря, що знаходився на території Молдови. Монахи під час паломництва завезли собі у монастир горіхи, повертаючись із Єрусалима через Рим, в якому горіх вже масово культивувався. Вони його розмножували, а потім вже з цього монастиря горіх розповсюдився на наші землі.

Тож точної відповіді на питання походження назви горіха немає.

Але те, що горіх дуже стара культура, підтверджує біблія. У ній двічі згадують про горіх. Одна зі згадок міститься у Старому Завіті у Пісні Пісень Соломона.

Якщо ж ви чули ще версії походження назви волоського горіха – напишіть нам.

Користь волоського горіха 

Усім відомо, що волоські горіх дуже калорійні. У 100 грамах ядра міститься 630-670 ккал. Але вони цінні своїми корисними властивостями та вмістом речовин. Тому невелику кількість горіхів дієтологи радять включати до свого раціону людям, що страждають на ожиріння або дуже слідкують за своєю фігурою. Він містить:

  • вітаміни А, В1, В2, В6, В12, Е, С, К, РР, Омега-3;
  • аміно- та поліненасичені жирні кислоти – цистин, аспарагін, валін, глутамін; лінолинова, галова, елагова, олеїнова, пальмітинова та фолієва;
  • макро- та мікроелементи – фосфор, калій, магній, натрій, кальцій, цинк, марганець та залізо.

Харчова цінність 100 г горіха: білки – 16 г., вуглеводи – 11 г., жири – 60 г.

Горіх треба їсти щодня 

Він сприяє боротьбі з хворобами серця, мозку та печінки, зміцнює імунітет та допомагає боротися з інфекціями. Лікувальний ефект мають не тільки ядра, але й шкаралупа, перегородки, листя та олія волоського горіха. З нього роблять різні настоянки, натирання тощо.

Дітям та дорослим, які займаються розумовою діяльністю особливо корисні горіхи, адже ті містять магній та Омега-3, що активізують роботу пам’яті та розвиток інтелекту.

Вітамін Е та Омега-3 запобігають розвитку цукрового діабету II типу та зменшують кількість холестерину в крові.

Олія волоського горіха «загальмовує» утворення злоякісних клітин.

Магній заспокоює організм, тонізує, бореться з хронічними втомами, депресивними станами та безсонням.

Залізо регулює рівень гемоглобіну в крові.

Горіхи часто рекомендують їсти вагітним та у період лактації, адже вони багаті на фолієву кислоту та магній.

Вони також сприяють чоловічому здоров’ю, допомагають у боротьбі та профілактиці простати та аденоми, тонізують та контролюють рівень тестостерона.

Горіхи корисні при схудненні 

Їх також рекомендують їсти тим, хто дотримується дієт. Вони чудовий та калорійний перекус, що містить багато вітамінів та мікроелементів, добре тамує голод.

На що треба звернути увагу при вживанні горіхів

Вони можуть викликати алергію. Особливо це потрібно враховувати молодим матусям.

Горіхи нормалізують травлення, але якщо вживати мало рідини, горіхи можуть викликати закрепи.

Важливо контролювати кількість вживання горіхіва на день, адже вони досить калорійні, тож надмірна кількість цього продукту може викликати збільшення ваги тіла.

У людей, в яких підвищене згортання крові, варто теж бути обережним. Горіхи сприяють цьому процесу, тож людям, що мають таку проблему, слід контролювати вживання горіхів.

Хворі на псоріаз також мають мінімізувати вживання горіхів, адже цей продукт можуть сприяти спалаху цієї хвороби.

Але в будь-якому випадку, перед вживанням горіхів слід перевірити їх якість.