Медична реформа, що її минулого року було впроваджено в країні, розділила суспільство на противників і прихильників. Зокрема, і в Черкасах нарікають на неможливість викликати лікаря додому до дитини з температурою та величезні змішані черги хворих і здорових, що прийшли по довідку, під кабінетами сімейних лікарів, що не встигають прийняти всіх бажаючих. Показовим, що не все так добре в медреформі на практиці, вже є те, що черкасці рекордно швидко підтримали петицію на сайті міськради, що до хворих із температурою лікарі мають приходити обов’язково.

Тож як впроваджується реформа на Черкащині, чому необхідно якнайшвидше обрати сімейного лікаря, які нововведення чекають на пацієнтів з 1 липня та чи справді лікарі не мають відвідувати хворих удома, ми запитали очільника департаменту охорони здоров’я Черкаської міської ради Олега Стадника.

blank

Про виклик лікаря додому

Знайомі розповіли історію, як вони два дні викликали до хворого дідуся сімейного лікаря в Черкасах, а той відмовлявся приходити, то просячи грошей на таксі, то обіцяючи дати консультацію по телефону, то просто не беручи слухавку.

“Раніше ми завжди відповідали пацієнтам, що по телефону не лікуємо, бо лікар має побачити хворого, співставити всі симптоми, перш, ніж щось призначати. А тепер сімейна лікарка відмовляється йти на виклик, каже, а ви поміряйте своєму дідові температу. І навіть якщо вона висока, але людина ще не почала корчитися, то не буде йти. Та ж історія і з “швидкою”, як тільки почули, що мова йде про старого чоловіка, взагалі відмовились їхати. Ми мало не втратили його, доки добились хоч якоїсь допомоги”, – обурюється черкащанка Наталія, що сама більше 20 років відпрацювала в дитячій поліклініці.

Між тим Олег Стадник підтверджує, що наразі сімейний лікар сам особисто вирішує чи хворий потребує, щоб лікар прийшов до нього, чи не потребує. У декларації ніде не записано про те, що лікар зобов’язаний іти на виклик додому. Тож тепер все залежить від совісті самого лікаря.

“Ніде не записано, що лікар каже “я ніколи до вас не прийду”. На початку укладання декларацій була така практика, такий «перегиб палиці», коли на звороті декларації від руки писали, що лікар на виклики приходити не буде. Це не правильно. Лікар повинен ходити на виклики, але він повинен сам регулювати необхідність цих викликів. Бо є й інша сторона медалі: раніше був такий механізм, що людина, не спілкуючись з лікарем, телефонувала в реєстратуру поліклініки, і реєстратор просто брав журнал і записував прізвище та адресу хворого. Вже після закінчення лікарем прийому у поліклініці, він отримував список викликів зі своєї дільниці. І ходив по всіх цих адресах, а приблизно 60% викликів були абсолютно нелогічні і непотрібні. Що зробило міністерство: цей журнал з реєстратури ліквідувало, тепер дзвінки від пацієнта ідуть або відразу напряму до лікаря, або таки в реєстратуру, але реєстратор записує номер телефону пацієнта, щоб лікар вийшов з ним на зв’язок і вже тоді вирішив, відвідувати його чи ні”, – пояснює Стадник.

Варто зазначити, що раніше пацієнти одного лікаря проживали в межах однієї дільниці, однак тепер пацієнт може проживати в іншій частині міста або і за його межами. Якщо лікар буде реагувати абсолютно на всі виклики всіх своїх пацієнтів, то в нього не залишиться часу ні на що інше. Раніше, наприклад, у період епідемій педіатри приходили додому о 23 годині. Ця система, на думку Стадника, була рабовласницькою.

Втім, і система, коли деякі сімейні лікарі взагалі відмовляються ходити на виклики, не правильна. Можливо, з часом, від таких лікарів відмовлятимуться пацієнти, але на сьогодні, з огляду на те, що практично всі сімейні лікарі Черкас набрали максимальну кількість пацієнтів, конкуренції вони не відчувають.

Про консультації по телефону та хибні виклики

Наразі керівники центрів медицини розглядають питання про запровадження корпоративного зв’язку. Щоб лікарю можна було користуватися службовим телефоном, тому що надавати свій особистий телефон не дуже добре.

“Є пацієнти, які з розумінням ставляться до того, що в лікаря є і власний особистий час, і дзвонити йому і вдень, і вночі за найменших дрібниць, – не правильно. А є й такі пацієнти, які дуже часто люблять просто поговорити. Ще коли ми працювали у системі станції швидкої медичної допомоги міста Черкас, ми мали дуже багато звернень і нарікань, що швидка не приїхала, що швидка проігнорувала. Коли ми поставили архіватор з записом дзвінків, то побачили, одні й ті самі люди викликають по три, чотири рази швидку допомогу з причин, які не потребують екстенної медичної допомоги. Тоді на скарги людей до нас про те, що не приїхали, ми піднімали архівний запис і бачили, що там абсолютно не обґрунтований виклик. І так потихеньку, але люди вже звикли до того, що швидка повинна приїжджати обґрунтовано”, – говорить Стадник.

Про те, чи можна змінити лікаря

“Стосовно того, що люди не задоволені своїм сімейним лікарем. Проблеми взагалі не існує. Людина, що незадоволена лікарем, користується необмеженим правом і необмеженою кількістю разів укладати декларації. Не подобається – ідіть до іншого, і цей не подобається – ідіть до третього. Але треба зважати на так зване «сарафанне радіо», якщо пацієнт вередливий і вже поміняв чотири-п’ять сімейних лікарів знайдеться тисячі причин, щоб у майбутньому з ним лікарі не співпрацювали. Хоча є лише дві причини відмовити в укладанні декларації: перебір кількості пацієнтів, а також коли пацієнт не виконує призначення лікаря і займається самолікуванням а потім приходять із ускладненнями, то лікар вправі відмовити”, – переконує Стадник.

Проте на практиці вже сьогодні змінити лікаря на іншого, кращого, не так просто, оскільки те ж “сарафанне радіо” розрекламувало найкращих лікарів, і в них зараз практично немає вільних місць. Тож перехід від одного “непопулярного” лікаря до іншого – на стан здоров’я не вплине ніяк.

Про те, що робити тим, хто захворів

“Викликами від пацієнтів які перебувають у критичному стані не повинен займатися сімейний лікар. У нього нічого немає, крім фанендоскопу. Такі виклики повинна обслуговувати екстрена медична допомога. Швидка має виїжджати на виключні випадки: не просто висока температура, а висока температура з судомами, з періодичною втратою свідомості, «запрєдєльно» високий тиск з ознаками ішемічної атаки, онімінням, погіршенням артикуляції, мови. Коли на такий виклик прийде лікар, він все рівно змушений буде викликати швидку допомогу, – переконує Стадник. – Але якщо стан пацієнта не настільки загрозливий, а просто погане самопочуття, для таких хворих ми зробили у кожній поліклініці кабінет невідкладної допомоги. Якщо людина може пересуватися і прийти до поліклініки, то саме кабінет невідкладної допомоги приймає всіх хворих, незалежно від того, хто є сімейним лікарем, в тому числі іногородніх пацієнтів. Ці сімейні кабінети створені, щоб не нарікали про хворих і здорових людей у одній черзі”.

Начмед Черкас припускає, що, можливо, наразі ці кабінети ще не досконало працюють, можливо, в період підвищеної захворюваності не справляються з потоком, тож зараз деякі центри задумуються, щоб відкрити два таких кабінети.

“Там завжди є медсестра, яка зробить первинний об’єктивний огляд пацієнта, тиск, температуру зміряють. Ці кабінети обладнані безконтактними термометрами: не треба сидіти 10 хвилин і вбивати час тримаючи градусник під пахвами,  достатньо направити цей безконтактний термометр на якусь часину тіла пацієнта і зразу побачити температуру. Будемо на моніторах запускати в поліклініках інформацію, голосові повідомлення «шановні пацієнти, ви звернулися до такого-то закладу, для вашого кращого обслуговування роз’яснюємо: якщо ви маєте погіршений стан здоровֹ’я, то ви можете звернутися в кабінет невідкладної допомоги (номер  кабінету), якщо ви хочете записатися до лікаря, ви можете підійти до віконець електронної реєстратури, якщо у вас є додаткові запитання, и хочете отримати додаткову інформацію, зліва від вас знаходиться рецепція, де не створюючи черг реєстратури ви можете задати запитання та дізнатися необхідну інформацію”, – малює перспективу Олег Стадник.

Однак історія пані Наталії із її 82-річним дядьком, який практично не пересувається, – в цьому плані показова. Звісно, якби дідусь мав фізичну можливість добратись до описаного Стадником кабінету, – то йому, звісно, саме туди і треба було. Але ж в тому то й питання, що самостійно він не міг туди доїхати. Саме тому пані Наталія телефонувала сімейному лікарю і викликала швидку. Але ніхто не приїхав… І відповіді, що робити таким людям в даний момент, – немає.

Про запис через реєстратуру та черги

Олег Стадник вважає, що з часом виклик лікаря додому має відійти в минуле як такий, і практикуватиметься лише у виключних випадках. Натомість має чітко працювати система електронного запису до лікаря.

“Ті люди, які не ходять в поліклініки, а звикли викликати лікаря додому, вони і будуть викликати ще якийсь проміжок часу. З цим треба змириться. Точно так, як ми змирилися, що є електронна реєстрація на прийом до лікаря, а є люди, які просто не сприймають нововведень і приходять зранку, і записуються у листки самозапису. Ми не створюємо цим людям перешкод. Реєстратори наприкінці робочого для переносять у електронний запис відомості з листків самозапису. Але і в електронному записі, і в листках самозапису пацієнта записують на конкретний час. Проте є люди, що приходять, коли їм заманулось, і саме такі пацієнти утворюють черги під кабінетами. Зараз ми активно намагаємося впровадити у звичку роботи кабінету сімейного лікаря, щоб медсестра виходила з кабінету та запрошувала пацієнта, який записаний на даний час. І тільки так люди вчаться приходити на той час, на який записані, а не створювати «живу» чергу. Мені це нагадує натовпи під секонд-хендами. Я розумію, що це люди вже не зовсім молоді, що мають, на жаль, скрутний фінансовий стан, але я не розумію смислу стояти з сьомої години ранку до магазину, що відкривається у дев’ять, щоб купити якусь “ганчірку”. Любов до черг, це щось невикорінне”, – говорить Олег Михайлович.

Про брак педіатрів

Натомість, за словами Стадника, відвідування дітей до року педіатром залишається. Перший тиждень після виписки перший раз приходить лікар, потім сім днів ходить медсестра, потім раз в місяць ця медсестра організовує прихід на контрольний огляд, огляд перед щепленнями.

“Але є проблема. Чомусь коли пара вирішує стати батьками, вони шукають гарний пологовий будинок, обирають лікаря-акушера, та не задумуються, що треба заключити угоду, чи залишити вільне місце у свого сімейного лікаря для майбутньої дитини. Бо наразі у кожного педіатра вже є більше 900 декларації. То хто повинен прийти до цієї дитинки?Наприклад у 5-му центрі є 18 сімейних лікарів і 13 педіатрів, з них вже не залишилось жодного педіатра, який не набрав необхідні 900 пацієнтів. Наразі біля 7 тисяч дітей Черкас неохоплені лікарями. Нам треба знайти 7 – 8 педіатрів, щоб закрити цю проблему. У місті не вистачає педіатрів, але паралельно в нас є три відділення: дошкільне в дитячій лікарні, шкільне і підліткове, де сидять і працюють педіатри, і фактично дублюють роботу сімейного лікаря. Вони не приймають пацієнтів, відслідковують школи… Ми їм запропонуємо – приходьте і ставайте сімейними педіатрами, тим більш, що зарплата зросла у два з половиною, у три  рази”, – міркує Стадник.

Про нововведення із 1 липня

“Ми і не плекали сподівань, що всі містяни будуть такі свідомі і зразу побіжать заключати декларації. Є молодь, яка не хворіє і якій сімейний лікар постільки-поскільки, якась частина консервативно налаштована, є частина надто зайнятих людей, що не знаходять вільного часу, щоб сходити в лікарню. Слава Богу, у нас більше, ніж дві третини населення без будь-якого примусу, без «стукання по голові» пішли й заключили декларації”, – ділиться результатами масштабної інформаційної кампанії по укладанню декларацій у Черкасах Олег Михайлович.

За його словами, ще залишився час до 1 липня 2019 року. До цієї дати і ті хто заключили, і що не заключили декларацію, можуть ходити у свою поліклініку.

“З 1 липня, окрім обслуговування у сімейного лікаря, вводяться певні послуги: 54 види обстежень, які будуть безкоштовні, це і УЗД, і рентгенографія, і лабораторна діагностика, при необхідності навіть онкологічна діагностика. Надаватимуться ці послуги за направленням сімейного лікаря. А вже заклад пацієнт зможе обрати сам, головне, щоб він співпрацював з національною службою здоров’я та має відповідну угоду. Якщо в Черкасах лікаря вибрати вже не буде змоги, можна підписати декларацію з лікарем, наприклад, з Червної Слободи, з Чигирина. Адже буде направлення – буде обстеження. Ніхто не ставить ніяких перепон, куди людина може поїхати з цим направленням, хоч в Київ, хоч в Полтаву, хоч в Чигирин, але без направлення обстеження безкоштовно ніхто не зробить”, – наголошує Стадник.

Звісно, буде і платна альтернатива. Не виключено, що з’являться і приватні страхові компанії, адже декларація, по суті, це і є страховка, яку гарантує держава, і платить держава.

“Але в будь-якому разі, реформа медицини, може, не так гладко, як комусь хотілося б, та йде. А щоб будь-яка реформа запрацювала, потрібен час, зміни на краще відбуваються, їх, може, на перший погляд не видно, але вони ідуть і йдуть. А скарги, вони звичайно будуть, бо є люди, що залишаються у своїй системі координат, зі своїми звичками. Як кажуть, найбільша революція – це революція в свідомості людини. Нам цю революцію ще доведеться здійснювати”, – резюмує Олег Стадник.

Наталя Писарева