Купка канівських депутатів саботує сесії, щоб повернути до влади криваву ОПЗЖ

Днями стало відомо, що Адміністративний суд прийняв до розгляду позов про визнання незаконним скандального рішення Канівської сесії про дострокове припинення повноважень депутатів Канівської міської ради 8 скликання, які були обрані за партійними списками від політичної партії ОПЗЖ. Цікаво, що до цього часу суди кілька разів відмовляли депутатам-ОПЗЖистам у розгляді їхніх претензій, і індивідуальних, і колективних. Та й термін подачі до Адмінсуду явно вже сплив, однак вже є з цього приводу ухвала. Яке рішення прийме суддя, що прийняв позовну заяву від Вадима Туливітера (депутата Канівської МР від партії ОПЗЖ), – побачимо.

blank

Депутатам про позбавлення їх повноважень стало відомо 5 квітня, тож термін сплив 5 жовтня. Однак у суді керувались якимись іншими розрахунками.

Цікавим також є те, що правоохоронні органи вже котре проводять допити проукраїнських депутатів, які голосували за вищезгадане рішення. Можливо, тут задіяні чиїсь дуже «емоційні» бажання та інтереси?

Хочемо вірити, що самі депутати-заколотники, що не ходять на сесії і шантажують місцеву владу, розуміють, що за стилістикою, схожою до Кримінального кодексу, їхні маніпуляції можна описати так: вчинення дій задля повернення до влади депутатів із забороненої в Україні, проросійської, колаборантської партії ОПЗЖ з метою впливати на чинну, легітимно обрану владу, а можливо, і з метою її повалення. Сподіваємось, у суді теж це розуміють і приймуть обґрунтоване законне рішення, а воєнна адміністрація та компетентні правоохоронні органи вже помітили канівський саботаж і зробили висновки.

Бо ж ще 15 вересня Касаційний адміністративний суд у складі Верховного Суду України відхилив апеляційну скаргу проросійської політичної партії «Опозиційна платформа – За життя» і таким чином остаточно заборонив її діяльність в нашій країні. Тож не хотілося б мати протилежний прецедент.

А тепер – детальніше.

Вже кілька місяців поспіль міська влада не може зібрати кворум, щоб прийняти рішення щодо життя міста, зокрема початок опалювального сезону. Єдиною вимогою народних обранців, які не ходять на сесії, є повернення у сесійну залу депутатів від антиукраїнської, прокремлівської і забороненої партії «Опозиційна платформа – За життя»!

Все почалося ще 5 квітня, коли під тиском громади відбулося позачергове засідання Канівської міської ради. Тоді нагальним стало питання про дострокове припинення повноважень депутатів, обраних за списками ОПЗЖ. Активні канівці вимагали цього рішення, бо з початком повномасштабної війни стало очевидним, на яку країну працює ця партія. На сесію прийшло чимало місцевих активістів, щоб особисто висловитись з цього приводу. Більше того, у той час по всій країні обранці від ОПЗЖ складали свої повноваження, бо їм було соромно за політичну силу, за списками якої їх було обрано. Та і були резонансні розслідування правоохоронців щодо ОПЗЖистів, які чекали російського вторгнення, щоб стати окупаційною владою, або й публічно підтримали путінців.

Перед канівськими ОПЗЖистами також постало питання, що для них важливіше: думка громади чи власні політичні амбіції? Можна було чесно визнати, що помилились із вибором політичної сили і почекати наступних виборів, адже якщо люди довіряють окремому депутату, то оцінять таку принципову позицію і знову оберуть. Але для канівських обранців принциповим було залишатись у владі і надалі, бо їхні власні інтереси, напевне, надто підгоряли, тож почалось «петляння» між положеннями про воєнний стан. Так, депутати нібито прийняли рішення про розпуск фракції ОПЗЖ, однак якщо воно саме датоване 24 лютого, то в секретаріат ради чомусь потрапило аж 24 березня. Де воно «ходило» цілий місяць – залишається лише здогадуватись. Можливо, чекало, чи зайдуть рашисти у Канів? Так само дехто з ОПЗЖистів заявили, що написали заяви про вихід із партії, навіть оприлюднювали такі заяви в соцмережах, проте жодних позначок, що ті документи справді були кудись відправлені і кимось прийняті, – не було. Більше того при цьому деякі депутати продовжували підписуватись ОПЗЖистами в інших документах. А оскільки в Каневі, як-то кажуть, всіх депутатів знають як облуплених, то громада подібних вихилясів не стерпіла і поставила питання руба.

blank

Рішення ОПЗЖистів про нібито вихід з фракції, що нібито прийняте 24 лютого, однак зареєстроване в раді аж через місяць – 24 березня

blank

Заяви про складання партійних регалій, які нячим не засвідчені

blank

Проте навіть після так званого “розпуску” фракції ОПЗЖ 24 березня пан Калніболоцький в офіційних документах 15 квітня підписується її головою. То що це?

Та і законні підстави для рішення сесії Канівської міської ради про припинення повноважень ОПЗЖистів були залізні: 18 березня Рада національної безпеки і оборони України «зважаючи на антиукраїнську політичну та організаційну діяльність, пропаганду війни, публічні заяви та заклики до зміни конституційного ладу насильницьким шляхом, реальні загрози порушення суверенітету і територіальної цілісності держави, підриву її безпеки, а також дії, спрямовані на незаконне захоплення державної влади, демонстрацію проявів колабораціонізму, насильства, зважаючи на програмні та статутні цілі, що містять антиукраїнську позицію, поширення відомостей про виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії російської федерації проти України, з метою забезпечення національної безпеки та громадського порядку в період дії в Україні правового режиму воєнного стану, враховуючи вимоги Законів України «Про правовий режим воєнного стану», «Про політичні партії в Україні» призупинила на період дії воєнного стану будь-яку діяльність 11 політичних партій, зокрема і ОПЗЖ. Також був і відповідний указ Президента.

На сесій депутатам Олегу Калніболоцькому, Вадимові Туливітеру та Віктору Огородніку громада пропонувала добровільно скласти повноваження, але вони не дослухались.

«Я не можу пояснити цей цинізм і егоїзм тих людей, які чекали 30 днів, щоб вийти з партії ОПЗЖ. У цей час убивали наших дітей у Бучі, у Гостомелі, в Ірпені, на Херсонщині, а вони мовчали. А тепер, коли наші війська перейшли у контрнаступ, вони вирішили вийти. Вони мали з самого початку війни призупинити свою діяльність і довести людям, що вони дійсно є патріотами, що вони дійсно борються за свій народ і свою землю. Але цього не відбулося», – у той же день прокоментував події на сесії депутат Олександр Корнієнко.

Тож, як офіційно повідомляла Канівська міська рада, після бурхливих обговорень міські обранці проголосували за дострокове припинення повноважень депутатів від партії «Опозиційна платформа – За життя». І ще на цій сесії вималювалась група, яка поставила якесь власне уявлення про справедливість і правду вище, ніж очевидне бажання громади. Частина депутатів від партій «Європейська солідарність» (Олена Воюцька, Єлизавета Капітан, Олена Радченко, Віктор Хоменко), «Батьківщина» (Сергій Водянов, Оксана Леонова, Сергій Ткаченко) та «Партія Зелених України» (Володимир Коржов) відмовилися брати участь в голосуванні, офіційно мотивуючи, що це рішення є незаконним. Частина з них, попри більше семи місяців кривавої війни, продовжують тягнути руки за ОПЗЖистів і сьогодні, тож принципово не ходять на сесії.

blank blank

«Мені після такого і самому не хочеться на сесію ходить. Вважаю, що це просто розправа міського голови із такими, як «Європейська солідарність», «Батьківщина» і ОПЗЖ, бо вони не голосували за те, що він хотів», – заявив після сесії 5 квітня голова фракції ОПЗЖ Олег Калніболоцький.

Але, як показує практика, це не зовсім правда. Бо задля того, щоб він та його колеги таки брали участь у сесії і голосували за рішення про життєдіяльність громади, було зірвано всі наступні засідання. Згодом позиція цього своєрідного «угрупування шантажистів» стала ще більш агресивною, бо в той час, коли країну накривають масштабні ракетні обстріли, необхідно приймати оперативні рішення, а вони демонстративно відстоюють інтереси партійців ОПЗЖ. І відверто заявляють: доки їх не повернуть в сесійну залу – не будуть брати участь у будь-яких голосуваннях.

«На сьогодні жодна міська рада, яка є на території України рішення про позбавлення депутатських повноважень представників від заборонених партій не прийняла. Тобто прецендент створений саме у Канівській міській раді. Хочу сказати більше, всі міські ради працюють із депутатами заборонених партій. Сьогодні є можливість прийняти рішення, які важливі для Канева. Для цього потрібно зареєструвати трьох депутатів від колишньої партії ОПЗЖ, які прийшли на сесію. Буде кворум і сесія далі працюватиме», – виголосив на засіданні сесії 27 вересня голова фракції «Партія Зелених України» Володимир Коржов, ще раз підкреслюючи свою ультимативну позицію.

Цікаво, що весною прізвища тих міських обранців, що не пішли проти ОПЗЖ, та їх телефони небайдужими канівцями було надруковано на білборді. І що? Ви думаєте їм стало соромно за свою незрозумілу прихильність до обранців прокремлівської партії? Аж ніяк! Вони навіть написали заяву в поліцію через оприлюднення власних телефонів! Мовляв, це персональні дані, які треба зберігати в таємниці! Про те, як такі зашифровані обранці можуть повноцінно виконувати свої депутатські повноваження, що передбачають спілкування з виборцями і в телефонному режимі також, – питання не стоїть. Бо, як бачимо, чхати вони хотіли на своїх обранців. Головне для них, схоже, – будь-яким способом сколотити в раді більшість, і як подейкують, усунути від влади міського голову, який їм не догодив: кажуть, комусь не дав посад, комусь преференцій, комусь підрядів… Тож для них, в очевидь, боротьба з «ненависним» мером через власну політичну незадоволеність – святіша за теплі батареї в квартирах простих містян, за роботу міських служб і навіть за оборону від рашиських загарбників. І кривава назва ОПЗЖ не викликає огиди!

Тож слідкуємо за подіями далі.

Варвара Горова