Промосковський митрополит Феодосій у відеозверненні на сторінці єпархії заявив, що захоплення церкви є “бандитизмом”, а також про те, що він “відлучає” міського голову Черкас, Анатолія Бондаренка, від церкви.

“Зараз я звертаюсь особисто до вас, Анатолій Васильович. На відміну від інших можновладців, які не мають відношення до церкви, ваш злочин має духовний, релігійний аспект… Ви стали мером завдяки молитвам і наших парафіян… Своїми діями ви відлучили себе від святої церкви. Тобто як архієрей Черкащини я констатую – ви відлучені від церкви. Це ви і ваша родина відчуєте на собі…” – зазначив зокрема у зверненні Феодосій.

В свою чергу Анатолій Бондаренко в коментарі журналістам видання “Про все” каже, що не Феодосій може відлучити його від церкви. Також мер вважає, що митрополит у відчаї.

“Надзвичайно неприємно, коли сам митрополит бреше про заклики на “криваву бійню”, – каже Бондаренко. – Хотів би нагадати митрополиту Феодосію, що не він може відлучати. Якщо відлучають від тієї церкви, в якій патріарх кіріл благословляє убивати українців, то слава богу. Я в цю церкву від початку повномасштабного вторгнення і не ходив. Думаю, ця людина у відчаї. Велика кількість священнослужителів не підтримують його дії. На жаль, після того, як пішов покійний митрополит Софроній, жодної цеглини в єпархії не було покладено”.

Міський голова запевняє, що молитися за патріарха кіріла було ідеєю Феодосія.

“Приїхали люди, які ідеологічно налаштовували українців і які молилися за руській мір і за кіріла, – продовжує Анатолій Бондаренко. – Священники сказали, що це була позиція якраз Феодосія. Людина жила в марнославстві, адже місце для портрета Софронія знайшлося лише у підвалах церкви, а портретів Феодосія в деяких приміщеннях було більше, ніж ікон. Він має думати про свою поведінку, а не розповідати, де там страждатиме сім’я чи я. Коли я перший раз зайшов у церкву після цього всього, мені стало надзвичайно легко і я відчув, що зробив правильні речі”.

Бондаренко зазначив, що його обрали мером не завдяки молитвам і продовження його кар’єри також від цього не залежить.