17 квітня є днем кави в Італії, так він має другу назву – День Еспресо. За легендою, в дев’ятому столітті ефіопський пастух на ім’я Кальдій побачив, як його кози їли ягоди з дивного куща, і зауважив, що після цього тварини були сповнені енергії і не спали всю ніч. Він розповів про це ченцям, які зрозуміли, що можуть робити з ягід напій, щоб не засинати під час молитви. У XV столітті каву вже вирощували в Ємені. Звідти пішла її перша назва – словом qahwahу називали вино. Кавою насолоджувалися не лише вдома, але і в кафе, які почали з’являтися в містах на Близькому Сході. Заклади швидко набули популярності і стали місцями для зустрічей, де люди пліткували, грали в шахи або слухали музику.

Яка шкода від кави?

Якщо вживати каву в помірних кількостях людям, які не мають особливих проблем зі здоров’ям, вона не має негативного впливу на організм. При споживанні напою близько 5 чашок на добу є ризик підвищити ламкість кісток, оскільки продукт у великій кількості здатний виводити кальцій з організму. Зловживання напоєм також призводить до підвищення тиску, частих головних болів, появи безсоння, почастішання серцевого ритму. Кофеїн, що є основною складовою кави, може викликати залежність, тому зловживати кавовими напоями фахівці не рекомендують.

Чим корисна кава для здоров’я?

Вченими доведено, що для підвищення дофаміну мозку потрібен кофеїн, який сприяє активності та бадьорості. При помірному вживанні напою вдається отримати позитивний вплив на ЦНС. Людина починає краще почуватися, покращувати як фізичну, а й інтелектуальну працездатність.

Кому не можна пити каву?

Фахівці стверджують, що у раціоні здорового харчування, кава – зайвий продукт. Люди, які страждають на захворювання серцево-судинної системи, суглобів, запалення кишково-шлункового тракту повинні зовсім відмовитися від вживання цього напою. Сильний сечогінний ефект може призвести до зневоднення організму. Внаслідок недостатньої кількості води у міжхребцевих зонах можуть виникати грижі та протрузії. Утім, молоді люди без симптомів явних захворювань можуть вживати каву для поліпшення настрою, стимуляції активності мозку, посилення перистальтики кишківника. Гастроентерологи рекомендують пити каву вдень, а не вранці або ввечері, як це роблять багато споживачів. Після прийняття напою слід запитати його великою склянкою води.

Чим шкідлива кава для чоловіків?

Кава може негативно вплинути на чоловічий організм тільки якщо вживати її у великих, неконтрольованих кількостях. Спочатку варто нагадати, що вона сприяє порушенню серцевого ритму — частішає пульс і підвищується артеріальний тиск. Враховуючи, що серце працює в цьому випадку на знос, це тягне за собою порушення функцій всього організму. Особливо небезпечно віддавати перевагу каві, а не повноцінному відпочинку. Однак так часто трапляється, коли чоловіки хочуть активувати кавою функції головного мозку та продовжити роботу, цим вони ризикують отримати інфаркт.

А що з кавою розчинною?

Розчинна кава є найбільш шкідливим продуктом серед кавової різноманітності, що обумовлено технологією її приготування. У процесі виробництва продукт проходить термічну обробку, унаслідок чого утворюється акриламід. Це токсин, який має несприятливий вплив на організм людини. Зерна кави після проходження всіх технологічних етапів, перетворюючись на готовий для запарювання порошок, втрачають аромат та безліч корисних мікроелементів. При цьому концентрація кофеїну в продукті значно знижується, тому виробники вдаються до додавання ароматизаторів і олій в порошок.

Чому не можна пити каву з молоком?

Якщо ви споживаєте напій з метою підвищення тонусу, артеріального тиску, отримання енергії, додавати до нього молоко не слід, оскільки воно знижує концентрацію кофеїну в рази. По суті, якісне молоко – це природне снодійне, тому кава з молоком має протилежний ефект.

Міфи та факти

Якщо ви не в змозі відмовитися від кави, але страждаєте на деякі недуги, можна істотно знизити негативний вплив декількома способами: заварюйте не надто міцну каву; не додавайте в чашку цукор або зменште його дозування до мінімуму; не пийте напій у гарячому вигляді.

Чи шкідлива кава для жінок, які годують груддю?

Кофеїн у період лактації жінкам не заборонено, але лікарі рекомендують обмежити дозування до 300 мл на день. Якщо вдасться знизити споживання ще більше – тим краще, оскільки велика кількість кофеїну розбурхує ЦНС не лише мами, а й немовляти.

Корисні добавки

Ліза Ендрюс, докторка медичних наук, дієтологиня-терапевтка, розповіла, що такі інгредієнти, як вівсяне молоко, кориця і навіть какао, можуть врятувати ваше серцю.

Вівсяне молоко. Це не тільки смачна рослинна альтернатива коров’ячому молоку і жирним вершкам, а й потужний засіб для зниження рівня холестерину і, своєю чергою, зміцнення здоров’я серця. У ньому міститься розчинна клітковина, яка може сприяти зниженню рівня холестерину. Магазинне вівсяне молоко, що містить 2 грами клітковини на порцію, значно збільшує денну норму клітковини, необхідної для здоров’я серця.

Какао. Додавання какао до кави може стати чудовою ідеєю, якщо ви хочете зміцнити здоров’я серця. Какао – джерело антиоксидантів, а також клітковини. Столова ложка какао містить 2 грами харчових волокон, але його користь не обмежується цим. Дослідження показують, що регулярне вживання какао в молоці може знизити рівень “поганого” холестерину і підвищити рівень “хорошого”. Для того щоб отримати корисний для серця заряд бадьорості, досить просто додати ложку какао-порошку в чашку кави.

Кориця. Додавання до кави дрібки кориці не тільки додає їй тепла й аромату, а й забезпечує захист серця. Кориця містить антиоксиданти, які можуть допомогти знизити запалення і рівень холестерину. Дослідження з використанням екстракту кориці показали позитивні результати в зниженні рівня холестерину. Крім того, було показано, що екстракт кориці знижує рівень глюкози, інсуліну і холестерину у людей з підвищеним рівнем глюкози в сироватці крові, що ще більше підкреслює його потенціал як інгредієнта, корисного для серця. Крім того, він може навіть прискорити ваш метаболізм.

Цікаві факти

– Зерна, з яких роблять каву, – це насправді обсмажене насіння кавової вишні. Якщо таку ягоду розкусити, усередині ви знайдете дві сплющені насінини.

– За даними Міжнародної організації кави, найбільше кави на душу населення вживають у Фінляндії. Кожен житель цієї країни випиває в середньому 12 кг кави щорічно. Далі йде Норвегія (9,9 кг на душу населення), Ісландія (9 кг), Данія (8,7 кг) та Швеція (8,2 кг). Італійці ж споживають 5,9 кг кави на душу населення щорічно.

– Каву “Чорна слонова кістка” збирають вручну із випорожнень таїландських слонів. Маленькі пакети по 35 грамів продаються в США за 85 доларів.

– Існує всього два види кавових зерен. Арабіка походить від оригінальних кавових рослин, які відкрили в Ефіопії. З плодів цих кущів виготовляють м’яку та ароматну каву. Вона коштує дорожче і становить приблизно 70% всього світового виробництва. Робуста має більш гіркий присмак і вдвічі більший вміст кофеїну. Ці зерна в основному використовують в сумішах (Бленд) і для розчинної кави. Їх вирощують в Центральній і Західній Африці, деяких регіонах Південно-Східної Азії, зокрема в Індонезії та В’єтнамі, а також в Бразилії.

Смакота з ароматом кави

Шоколадний мус з ароматом кави

Інгредієнти: 450 г вершків, 150 г темного шоколаду 75%, 40 г цукру, 6 жовтків, жменя кавових зерен.

Наріжте шоколад шматками і покладіть у миску. Приготуйте англійський крем: нагрійте 150 г вершків із кавовими зернами. Коли суміш закипить, вилийте до неї збиті з цукром яєчні жовтки. Поверніть суміш на вогонь і готуйте, поки вона не досягне кремоподібної консистенції. Вилийте гарячий крем на подрібнений шоколад і перемішуйте, поки він не розтане. Збийте 300 г вершків і додайте в яєчно-шоколадну суміш, обережно перемішуючи. Розлийте мус по формах і поставте у холодильник щонайменше на 2 години.

Кавове тістечки без випічки

Інгредієнти: печиво квадратної форми – 30 шт. (320 г), сир 5-9% – 400 г, цукор – 100 г, сметана 15% – 4-5 ст. ложок (100 г), міцна кава кімнатної температури – 1 чашка (200 мл), коньяк (за бажанням) – 1 ст. ложка (18 г), кавовий лікер (за бажанням) – 1 ст. ложка (20 г), какао-порошок – 1,5-2 ст. ложки (10-40 г), горіхи волоські – 6 шт. (80 г).

Для глазурі: какао-порошок – 1,5 ст. ложки (30 г), цукор – 2 ст. ложки (50 г), сметана 15% – 2 ст. ложки (50 г), вершкове масло (розм’якшене) – 30 г.

Дістаньте вершкове масло заздалегідь, щоб воно розм’якшилося. Приготуйте кавовий напій (1 ст. ложка кави на 200 мл окропу). У глибокій мисці розтирайте 400 г сиру зі 100 г цукру. Додайте 4 ст. ложки сметани і 1 ст. ложку лікеру, потім збийте до однорідної маси. У чашку з кавою додайте 1 ст. ложку коньяку. Половину печива (15 штук) швидко занурте в каву з коньяком і викладіть на фольгу прямокутником (3 ряди по 5 штук). Нанесіть менше половини сирної маси на розкладене печиво і розрівняйте її тонким шаром. Залишок печива змочуйте в каві та закривайте ним сирний шар. Нарубайте волоські горіхи на дрібні шматочки і посипте шар печива. Обережно підніміть бічні краї фольги, складаючи їх у форму будиночка. Загорніть конструкцію у фольгу і відправте в холодильник на кілька годин (краще на ніч). У маленькій каструльці змішайте сметану і цукор. На невеликому вогні нагрійте суміш, постійно помішуючи, поки цукор не розчиниться (приблизно 1 хвилини). Додайте просіяне через сито какао і доведіть до кипіння, варіть 1-2 хвилини, постійно помішуючи. Зніміть з вогню, додайте розм’якшене вершкове масло і перемішайте. Залийте будиночок із печива та сиру готовою шоколадною глазур’ю. Посипте зверху какао-порошком і прикрасьте за бажанням (наприклад, мигдальними пластівцями). Залиште в холодильнику приблизно на 2 години, щоб глазур застигла. Розріжте торт-будиночок на трикутні тістечка та подавайте до столу.