День Української Державності був установлений у 2021 році через підписання офіційного документа на відзначення 30-ї річниці Незалежності України. Тож у 2024 році українці святкують це свято лише третій рік поспіль. Цей день символізує тисячолітню історію державотворення України, корені якої сягають до середньовічної держави Київської Русі.


День української державності є значущим святом для всіх українців. Він символізує колективні досягнення і зобов’язання перед майбутніми поколіннями. Українська державність — це спільна історія, в якій ми виростали разом, боролися за нашу незалежність та досягли численних великих успіхів. Це спільне майбутнє, в якому ми прагнемо жити у єдності та міцній державі, що захищає наші права й інтереси.

Дуже важливо пам’ятати та ділитися історичними досягненнями України, особливо в умовах поточної війни та інформаційних маніпуляцій, що спотворюють правду та приховують факти. Українська історія і культура є унікальними та надзвичайно цінними національними скарбами.

День Української Державності: чи буде вихідний 15 липня

У 2024 році це свято буде святкуватися вперше 15 липня. Раніше воно відзначалося 28 липня, але з переходом на новоюліанський календар, свято було перенесено. День Державності України є символічним для відзначення Дня хрещення Київської Русі, яке відбулося за часів Володимира Великого.

Планувалося зробити це свято офіційним вихідним днем. Проте через війну та введення воєнного стану святкові вихідні наразі скасовані.

Що важливо знати про Українську Державність 

Свято Української Державності вшановує суверенність та незалежність України, її автентичну культуру та історію. Перші згадки про Україну як окрему державу датуються 1187 роком.

Свій головний символ – тризуб — Україна отримала у спадок від Київської Русі. А Київ – столиця нашої держави — має більш як півтори тисячі років історії.

За середньовічних часів Київ був одним з найбільших центрів торгівлі й розвитку у Європі. Українські гроші – гривні — також походять з давніх часів Київської Русі.

А синьо-жовті кольори нашого прапора беруть початок від Галицько-Волинського князівства. Україна має свої міцні військові традиції з часів Козацької держави. А перша українська Конституція, що була укладена Пилипом Орликом 1710 року, вважається першою європейською конституцією у сучасному її розумінні.

Дуже важливо знати й пам’ятати про усі історичні надбання України, особливо зараз, під час страшної загарбницької війни проти нашої держави, та інформаційної війни, що спотворює історію, приховує  факти та створює фейки. Українська історія є унікальною й особливою, так само як і українська культура.