У попередніх публікаціях наш ресурс вже повідомляв про ситуацію, що склалася у Шполянській ОТГ Звенигородського району  у зв’язку з не наданням дозволу СТОВ «Агроспілка» с. Соболівка на укладання договору оренди на земельну ділянку площею понад 15 гектарів, на якій розташована діюча тваринницька ферма.

З європейської сторони партнерами проекту, який реалізує СТОВ «Агроспілка» стали ЄБРР, Федеральне міністерство сільського господарства Австрійської республіки, Федеральне Агентство сільського господарства, установи та підприємства Австрійського Аграрного Кластеру, Асоціація з розведення Fleckvieh.

Програма реалізації проекту передбачає на першому етапі будівництво трьох ферм та придбання  більше 1500 голів нетелів (молодих корів) породи Fleckvieh.

Замість того, щоб передати земельну ділянку підприємцям в оренду під будівництво ферм, що б забезпечило стабільне надходження до місцевого бюджету громади орендної плати за землю, сприяло б розвитку інфраструктури, забезпечило б нові робочі місця на новітньому обладнанні. Натомість депутати міської ради … проголосували за розпаювання вказаної ділянки та розділення її між жителями м. Шпола для ведення особистого сільського господарства.

Як показує розвиток подій, депутати міської ради не тільки не врахували звернення керівника СТОВ «Агроспілка», а навіть проігнорували рішення судів, якими зобов’язано міську раду і органи державної реєстрації припинити усі дії із зазначеною земельною ділянкою до вирішення спірного питання в суді.

Як повідомив редакції директор СТОВ «Агроспілка» Ігор Романенко, Ухвалою Господарського суду Черкаської області від 19.11.2021 у справі №925/1554/21 (суддя О.І. Кучеренко) заяву СТОВ «АГРОСПІЛКА» про забезпечення позову від 17.11.2021 задоволено частково, заборонено Шполянській міській раді ОТГ РОЗГЛЯДАТИ НА СЕСІЇ ТА ПРИЙМАТИ БУДЬ-ЯКІ РІШЕННЯ ЩОДО ЗЕМЕЛЬНОЇ ДІЛЯНКИ, У ТОМУ ЧИСЛІ ЩОДО ПОДІЛУ, об’єднання, передачі у власність, користування будь-яким особам.

Про вказану заборону директор СТОВ “Агроспілка” 22.11.2021 повідомив Шполянську міську раду ОТГ листом (з завіреною копією ухвали суду), а також і особисто депутатів на сесії міськради, якраз перед голосуванням.

Разом з тим, ігноруючи вказану ухвалу суду та заборону, установлену нею, 23.11.2021 міська рада на 15-й сесії прийняла рішення про затвердження технічної документації із землеустрою щодо поділу земельної ділянки. Отож, 23.11.2021 Шполянська міська рада ОТГ в обхід ухвали Господарського суду Черкаської області від 19.11.2021 року у справі №925/1554/21 (суддя О.І. Кучеренко) на 15-й сесії затвердила проект землеустрою щодо поділу Земельної ділянки.

Після оприлюднення рішення сесії, 24.11.2021 СТОВ “Агроспілка” звернулась до Господарського суду Черкаської області ще з однією заявою про забезпечення позову. І знову ж таки, ухвалою Господарського суду Черкаської області № 925/1562/21 від 25.11.2021, суддя Довгань К.І) заяву СТОВ “Агроспілка” про забезпечення позову від 23.11.2021 задоволено повністю, заборонено органам державної реєстрації прав на нерухоме майно, державним реєстраторам прав на нерухоме майно, у тому числі особам, які виконують функції державного реєстратора прав на нерухоме майно, вчиняти будь-які реєстраційні дії стосовно нерухомого майна – земельної ділянки з кадастровим номером 7125787200:03:001:0470, площею 15,8478 га, цільове призначення: 01.01 Для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, а також земельних ділянок, створених в результаті поділу цієї земельної ділянки або об’єднаних разом з цією земельною ділянкою; державним кадастровим реєстраторам Головного управління Держгеокадастру у Черкаській області (у т.ч., що провадять свою діяльність на районному рівні) вчиняти дії щодо внесення відомостей (змін) та державної реєстрації у Державному земельному кадастрі щодо земельної ділянки з кадастровим номером 7125787200:03:001:0470, площею 15,8478 га, цільове призначення: 01.01 Для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, в тому числі дії, що пов`язані із поділом, об`єднанням, зміною цільового призначення або скасуванням державної реєстрації земельної ділянки.

Про вказану заборону СТОВ “Агроспілка” повідомила ГУ Держгеокадастру у Черкаській області листом та копією ухвали суду електронною поштою на офіційну поштову адресу, на офіційну поштову адресу Шполянської міської ради ОТГ, на поштову адресу Шполянського відділу ГУ Держгеокадастру у Черкаській області.

Однак, Шполянська міська рада ОТГ  все ж звернулась до Державного  кадастрового реєстратора Відділу 5 Головного управління Держгеокадастру у Черкаській області Шпиці Віктора Олександровича, яким внесено до ДЗК відомості про поділ Земельної ділянки.

Ми усі прагнемо жити у правовій державі, де мало б існувати верховенство права, де закон один для всіх.

Однак, складається враження, що певні посадові особи нашої місцевої влади керуються виключно своїми власними законами, грубо порушуючи права  людей та міжнародних інвесторів.