З 16 по 19 травня ц.р. в Каневі проходять Дні сталої енергії. Що таке стала енергія і сталий розвиток та для чого вони потрібні – з’ясовували в ході тренінгу-семінару, яким, власне, й стартували Дні сталої енергії в нашому місті.

Захід проходив у середу, 16 травня ц.р., в комплексі «Авто-ріка» за сприяння Черкаської обласної організації Українського товариства охорони природи і громадської організації «Фонд розвитку «Шевченків край».

Виступали на семінарі експерт Регіонального Екологічного Центру Клімент Мінджов (Угорщина) і науковий експерт, старший науковий співробітник, кандидат біологічних наук Микола Чорний (Канів). Послухати науковців прийшли представники створених в Каневі ОСББ, особи, відповідальні за енергозбереження в навчальних закладах міста, представники структурних підрозділів виконавчого комітету Канівської міської ради, місцеві депутати та активні громадяни. Усі вони отримали мультимедійні навчально-освітні продукти «Зелений пакет» та «Крок за кроком». Це диск та USB-флеш-накопичувач (флешка) у вигляді дерев’яної прищіпки з інформацією про сталий розвиток, сталу енергію в ігровій формі, яка сприяє формуванню в суспільстві екологічної культури і реалізації ідей сталого розвитку. Проект впроваджується завдяки гранту, наданого через Програму LINK Регіонального Екологічного Центру для Центральної та Східної Європи і фінансується Міністерством Клімату та Довкілля Норвегії.

Доповідачі презентували продукти, продемонстрували, як ними користуватися і «посвятили» всіх присутніх у агенти, які будуть «прищеплювати» отримані знання серед своїх колег, учнів, друзів… Здобуті знання сприятимуть, аби Канів якнайшвидше став містом сталого розвитку.

– Проект «Крок за кроком» створений для того, щоб на простих життєвих прикладах показати, як твої дії шкодять тобі особисто. Не президент винен, що ми викидаємо сміття в непризначених для цього місцях, а ми самі, і будемо потім відповідати за свої вчинки, – говорить М.Чорний. – Раніше цілі нації мігрували в пошуках кращих, багатших земель. Зараз уже немає, куди мігрувати. Сталий розвиток – це якраз такий розвиток суспільства, який задовольняє потреби нинішніх поколінь і не ставить під загрозу можливості наступних поколінь задовольняти свої потреби. І це має зрозуміти кожен – від двірника і до глави держави.

Від загальних понять учасники заходу перейшли до конкретики. Зокрема, споглядаючи з вікон приміщення, де проходив захід, Дніпро, порушили питання його екологічного стану.

– Пам’ятаю, в 50-ті роки я міг спокійно пити воду з Дніпра. Сьогодні ми можемо це собі уявити?, – запитав Олександр Скорина. – Дніпро гине і якщо сьогодні ми не знайдемо можливості виправити цю ситуацію, то наші діти і внуки в майбутньому не уявлятимуть, як може ця «калюжа» називатися наймогутнішою річкою України.

Присутні перерахували причини, які сприяють відповідним процесам. Також порушили тему доцільності будівництва Канівської ГАЕС. В ігровій формі учасники розділилися на ініціаторів будівництва та його опонентів, намагаючись аргументовано переконати один одного, варто будувати на теренах Канівщини гідроелектростанцію чи ні.