Заступник директора департаменту-начальник управління соціальної допомоги та компенсаційних виплат департаменту соціальної політики Черкаської міської ради Катерина Бінусова наголошує, що у з 1 липня 2018 року проводиться прийом документів на відшкодування зекономленої субсидії (монетизація).

Монетизація субсидій: як отримати грошову компенсацію:

Монетизація субсидій означає, що замість погашення державою частини плати за спожиті комунальні послуги, субсидіанти отримують на руки гроші, які використовуються для погашення вартості послуг ЖКГ на загальних підставах.

Зміни та нововведення в програмі субсидій

Міністерство фінансів України розробило механізм модернізації державної програми по компенсації витрат на оплату комунальних послуг. Зокрема, однією зі змін є нарахування субсидій за фактичним обсягом спожитих послуг, а не по соціальним нормам на світло, воду, газ і тепло.

Перехід на грошові розрахунки за субсидіями передбачає кілька етапів проведення монетизації, а саме:

– монетизація розрахунків за комунальними субсидіями на рівні підприємств, які надають послуги (з 1 січня 2018 року)
– монетизація субсидій на рівні домогосподарств. Субсидія буде виплачуватися грошима адресно (на особисті рахунки субсидіантів), але тільки після успішного впровадження першого етапу монетизації і створення єдиного реєстру та бази даних субсидіантів

Грошова компенсація за невикористану субсидію

Після опалювального сезону сім’ї, які економно споживали газ або електроенергію для обігріву своїх осель, отримують грошову компенсацію від держави. Організації- надавачі послуг надали до управління списки осіб, які мають право на монетизацію. Всім таким отримувачам були надіслані листи-повідомлення про необхідність звернення до управління. Урядовий проект монетизації зекономлених пільг і субсидій передбачає відшкодування вартості 100 кубів газу або 150 кіловат електроенергії (залежно від використовуваної системи опалення).

Споживачі можуть отримати компенсацію в розмірі на зазначені послуги:

Отримати компенсацію за заощаджену субсидію можуть тільки власники (орендарі) будинків з індивідуальним опаленням. Для мешканців багатоквартирних будинків монетизація субсидій не проводиться (лише у випадках, коли в квартирах встановлене індивідуальне опалення).

Здійснити монетизацію залишку зекономленої субсидії та отримати грошову компенсацію за газ або електроенергію можна звернувшись в управління соціального захисту населення за місцем проживання та надавши:

– заяву на монетизацію субсидії
– реквізити банківського рахунку або номер поштового відділення, куди відправити компенсацію

Звертаємо увагу, що механізм повернення коштів за невикористану субсидію та терміни подачі заяв на монетизацію визначаються Кабінетом Міністрів України та становить до 01.09.2018.