У 2006 році у Кривих Колінах урочисто зустрів перших прихожан Храм Воскресіння Христового ПЦУ, збудований на кошти місцевого мецената Володимира Мовчана. про це пише видання «Вісті Черкащини».

Надійними помічниками в цій благородній справі стали Патріарх Філарет, архиєпископ Іоан та місцеві парафіяни. Сусіди родини Мовчанів Іван Оксентійович та Ганна Василівна Драченки виділили під зведення храму частину свого городу. Невдовзі тальнівчанка Тамара Шпилька, підтримана групою ініціативних містян, звернулася до Володимира Петровича з проханням збудувати храм ПЦУ й у Тальному.

Невдовзі в центрі міста закипіла робота.

За словами Митрополита (тоді архиєпископа) Іоана, «Петропавлівський храм зведено на совість і на віки. У цьому бачимо Божий промисел, укладений в уми людей, а вони вже зуміли його втілити в життя. Паркан із зображеннями 12 апостолів і церковна брама – це унікальний мистецький витвір. Подібного я не бачив ніде. Такий шедевр створила Лілія Мовчан – не дизайнер за фахом. Лише благодать Божа надихнула її вимислити таку красу. Пані Лілія усе життя поруч з Володимиром Петровичем займається творчою й благодійною діяльністю, даруючи добро кожній родині, усім людям, що оточують її. Творячи нерозлучно, Володимир і Лілія Мовчани показують свою велику любов до Всевишнього».

blank

blank

Освячення храму

А 15 років тому, 4 липня 2009 року, над Тальним уперше залунали дзвони новозбудованого храму на честь святих апостолів Петра й Павла.

Перед входом понад чотири тисячі вірян з Тальнівщини й усієї України зустрічали Почесних гостей: Патріарха Філарета, архиєпископа Іоана, очільника Черкащини Олександра Черевка, благодійників Володимира й Лілію Мовчанів. Хліб-сіль їм вручали учні недільної школи.

У вітальному слові будівничий храму подякував усім, хто сприяв будівництву й уклав у нього вправність і душу: дизайнеру Лілії Мовчан, архітектору Анатолію Дідковському, виконробам та їхнім помічникам, усім будівельникам, які зводили церкву. Далі наголосив, що таке диво, практично не використовуючи потужної техніки, надзвичайно якісно сотворили не заморські спеціалісти, а свої люди.

Освячував храм Патріарх Філарет. Служба, супроводжувана чудовим співом черкаських хористів і тальнівських з «Ордани», проходила згідно зі встановленими церковними канонами. За твердженням одного з тальнівців, з «орданівцями», окрім незабутнього Миколи Вовка, працював настоятель новозбудованої церкви протоієрей отець Павло Найдьонов – чудовий знавець музики й співу. Архиєпископ Іоан причащав усіх охочих мирян. Завершуючи святкову службу, Патріарх Філарет кільком тальнівцям, заслуги яких визнала Церква, вручив відзнаки. У той же день охрестили трьох немовлят. За спогадами очевидців, подружжя Микола й Олександра Шевченки назвали свого синочка Тарасом.

blank

blank