Реагуючи на звернення громадян, спеціалістами Держекоінспекції проведено обстеження Осташівського ставу в місті Умань. Під час огляду виявлено, що з міського каналізаційного колектора, який безпосередньо межує з територією ДП «Уманський горілчаний завод», внаслідок аварійного несанкціонованого скиду стічні води надходять до Осташівського ставу.

Відділом інструментально — лабораторного контролю Держекоінспекції відібрані проби води з Осташівського ставу. Проводиться гідрохімічний аналіз відібраних проб. Триває процес обрахунку шкоди, завданої державі внаслідок забруднення поверхневої води. Направлені запити до Головного управління Держгеокадастру у Черкаській області, ДП «Уманський горілчаний завод» щодо надання необхідної інформації.

З метою вирішення питання ліквідації загрози екологічної небезпеки, спричиненої несанкціонованим скидом стічних вод, запобігання наднормативного надходження забруднюючих речовин, а також з метою попередження забруднення стічними водами Осташівського ставу, Уманську міську раду зобов’язано провести позачергове засідання місцевої комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій щодо необхідності припинення скиду стічних вод у відкриту водойму.