У палаці Понятовського, що у Корсуні-Шевченківському, на балансі мають до 70 тисяч експонатів часів Першої та Другої світових воєн та сучасної, російсько-української. Свою колекцію планують показувати відвідувачам у новому екскурсійному сезоні. Проте чимало цінних експонатів можуть так і не полишити закритих музейних фондів. Яку проблему мають музейники, розповіла Суспільному завідувачка мілітарного музею Тетяна Полякова.

За словами екскурсоводки Анни Зубко, палац зведений у 1789 році для племінника останнього польського короля Станіслава Августа II Понятовського.

“Взагалі реставрація проводилась дуже давно. Ще в 1968 році, а коли розпочалось повномасштабне вторгнення, то музеї зупинили свою роботу і під час війни ми своїми силами реставрували цей палац”.

Після Другої світової війни тут розгорнули музей Корсунь-Шевченківської битви. Найбільші експонати розмістили на дворі. Менші — експонували у цій залі. Та із початком повномасштабного вторгнення виставку зброї згорнули й сховали, розповіла завідувачка мілітарного музею Тетяна Полякова.

“А за цими дверима, які з початком російсько-української війни були перенесені з експозиції колишнього музею Корсунь-Шевченківської битви й сьогодні вони не доступні для відвідувачів”.

blank

Фонди музею налічують до 70 тисяч експонатів. У одній із залів — ті, що датуються 1940 роками.

“Наприклад, кулемет. Цікавий тим, що встановлений на станку часів Першої світової війни, відреставрований, знайдений на місцях боїв і потім нам його передали. Ще у нас є великий човен часів Другої світової війни. На цьому човні переправляли воїнів червоної армії, коли форсували Дніпром і йшла битва за Дніпро”.

У той час, як експозиції, присвячені сучасним подіям, готові бути виставленими, ці воєнні раритети можуть не відкритися відвідувачам.

blank

“Для того, щоб прискорити цю роботу нам потрібно обладнання, досить багато обладнання, оскільки експозиційна площа буде дуже великою, щоб показати Першу світову, Другу світову, сучасну. Тому у нас сама велика проблема — обладнання, в якому ми могли б подати ці експонати”.

Нині музейники сподіваються про підтримку небайдужих, бо своїми силами не можуть придбати навіть базових речей.

“Це вітрини, планшети, в яких можна буде подавати фотографії, якесь технічне обладнання, щоб озвучувати екскурсію чи показувати якісь фотографії”, — додала пані Тетяна.

blank