Для поліпшення якості розподілу електричної енергії споживачам Черкащини енергетики Товариства встановлюють сучасні прилади обліку електричної енергії зовнішньої установки на фасадах будинків або на опорах електропередач.

Такі роботи виконують в рамках реалізації II розділу Інвестиційної програми 2024 року. У перелік робіт енергетиків входить зняття електролічильників безпосередньо у домоволодіннях жителів та винос на зовнішні елементи будівельних конструкцій об’єктів споживачів 4 615 нових, сучасних однофазних та 574 трифазних засобів обліку електричної енергії. Роботи виконуються коштом компанії та є безоплатними для споживачів.

Встановлення приладів обліку електричної енергії зовнішньої установки виконують у всіх відокремлених структурних підрозділах та філіях ПАТ “Черкасиобленерго”.

Так, фахівці компанії зазначають, що в рамках виконання цих робіт поліпшується  якість та надійність електропостачання за рахунок встановлення нового відгалуження від повітряної лінії до будівлі споживача, а також нового лічильника та комутаційної апаратури.

blank

– Винос лічильників забезпечить комфорт обслуговування споживачів, адже роботи під час технічного обслуговування приладів обліку електричної енергії виконуватимуться персоналом компанії без відвідування житла споживача. Зокрема контролери Товариства матимуть можливість швидко та безперешкодно проводити регламентні роботи: контрольні огляди, технічні перевірки засобів обліку, фіксувати покази лічильника, виконувати фотофіксацію та в разі потреби проводити заміни приладів обліку. Крім того, таке розташування лічильника унеможливить ненавмисне пошкодження споживачем приладу обліку та пломб (відбитків їх тавр), встановлених на ньому, а також підвищить рівень безпеки при експлуатації приладів обліку і відгалужень від повітряних ліній до будівель споживачів,- розповів про переваги таких робіт заступник директора з комерційних питань по роботі з юридичними споживачами Черкаської міської філії ПАТ “Черкасиобленерго” Юрій Курницький.

blank

Також він зауважив, що реалізація заходів з виконання ІІ розділу Інвестиційної програми 2024 відповідає п. 5.1.3 та п. 5.1.4 Кодексу комерційного обліку, згідно яких вузли обліку необхідно встановлювати таким чином, щоб була забезпечена можливість доступу споживачів, учасників ринку та інших зацікавлених сторін до нього для цілей контрольного огляду та/або технічної перевірки, а також візуального зчитування результатів вимірювання з лічильника без застосування спеціальних засобів та інструментів та мають розміщуватися на комерційній межі учасників ринку.

Нині такі роботи виконують спеціалісти Черкаської міської філії.

blank

– Споживач виявив бажання встановити лічильник на опорі, так зручніше, не потрібно псувати фасад будинку. Встановлюємо лічильник типу SMART, який дозволить дистанційно зчитувати покази лічильника. Це зручно для споживачів і для Товариства,- розповів майстер ІІІ групи відділу приладів обліку служби енергоаудиту Черкаської міської філії Сергій Бабенко.

Після того, як енергетики розповідають про переваги розташування нового лічильника, жителі зазвичай погоджуються на виконання цих робіт.

blank

– Дуже задоволена таким розташуванням лічильника. Я спочатку не погоджувалась переносити лічильник, а коли енергетики розповіли про переваги, то відразу зголосилася. Думаю, буде дуже зручно, вдячна спеціалістам за роботу,- поділилася враженнями жителька м. Черкаси Любов Миколаївна.

Енергетики Товариства переконані, що саме такі роботи значно зменшать  понаднормативні технологічні витрати та дадуть змогу уникнути необлікованого використання електричної енергії і крадіжок. А це в свою чергу забезпечить успішне та безаварійне проходження осінньо-зимового періоду, особливо в умовах воєнного стану та дефіциту потужності в об’єднаній енергосистемі країни.

Тож Товариство звертається до споживачів з проханням усвідомлено поставитись до роботи енергетиків та максимально сприяти ефективному та оперативному виконанню цих робіт енергетиками.