З початком тепла до Черкаського зоопарку звертаються черасці з питанням, що робити з вртованими ними тваринками.

Тож на сторінці зоопарку пропонують ознайомитись з пізнавальною та корисною інформацією на прикладі пташенят:

“Зараз – сезон злетків – пташенята покидають гнізда, вчаться жити у великому світі й на початку це трохи незграбно у них виходить. Ви гуляєте парком, лісом, бачите безпорадне пухнасте пташеня, яке сидить скоцюблене, не втікає. “Напевно голодне, де ж його батьки. Треба його врятувати, бо тут ходять собаки, коти”. Емпатійні люди здебільшого з добрими намірами забирають таких пуцвірків.

Але потім починається: “А куди мені можна його віддати” “Який екоцентр займається …. Люди! Якщо ви хочете допомогти пташеняті – то робіть це самостійно!

Якщо ви прийняли вольове рішення забрати птаха, то самостійно його вигодовуйте. Ви відповідальні за цього птаха, а не екоцентри чи волонтери.

Також нагадуємо, що вилучення диких птахів з природи є порушенням Закону України “Про тваринний світ”

Запам’ятайте! Батьки не покидають своїх пташенят. Ніколи. Після вильоту з гнізда злетки ще декілька тижнів під опікою батьків – їх годуватимуть та за можливості захищатимуть. Воно не хворе, якщо сидить нерухомо. Просто ще не знає, що людину потрібно боятися. Так, пташеня можуть зжерти коти чи собаки або багато інших тварин.

Якщо пташеня поранене, то йому точно потрібна допомога. У інших випадках – ні.

Тому якщо ви хочете віддати комусь свою дорогоцінну врятовану знахідку, то будьте готові оплатити таку послугу. А краще подумайте, чи ви маєте час та гроші на догляд за диким птахом, перш ніж ви його заберете у батьків. Якщо не хочете доглядати за пташеням, то залиште його, де знайшли. Можливо вам не до вподоби те що ви прочитали але це реалії життя в дикій природі.”