Цими вихідними черкащани фестивалили у Холодному Яру. Там у селі Мельники відбувся перший фестиваль ремесел «Крутий заміс», організований за підтримки партнерів – Благодійного фонду «Урожай — громаді» та ТОВ «НВФ «Урожай», що входить до Групи МХП.

blank

Загальна толока для майбутньої хати-топтанки

Фестиваль, хоч і тривав один день, мав дуже насичену програму: ярмарок майстрів, глиняна толока, конкурси на найкращий сільський дворик та на найкращий арт-об’єкт, квест, поетичні батли, театральні постановки, концертна програма, а також заснування Яру Півоній.

blank

blank blank blank

«Сьогодні  започаткували ще один фестиваль. Ми в «Урожаї» розуміємо, що не можна просто вирощувати хліб або ліпити глечики, не розвиваючи при цьому глибинну духовну складову. Тому  традиційно підтримуємо подібні культурні заходи, — каже директор «Урожаю» Олександр Воскобойнік. — Таких заходів, що спрямовані на розвиток національної культури, збереження традицій і примноження духовних надбань, в «Урожаю» вже десятки, а ми хочемо, щоб їх були сотні. Як вчила мене мама: «Вклади, і тобі повернеться сторицею». Ми дбаємо про культурні цінності, плекаємо людей праці, і нам на сьогодні вертається, Господь дає нам погоду, дарує нам добрий врожай».

blank

Директор ТОВ “НВФ “Урожай” Олександр Воскобойнік

За словами Олександра Воскобойніка, за кілька років фестиваль має стати щорічним (відбуватиметься першої суботи серпня) і гриміти на всю Україну.

«Хочу висловити щирі слова вдячності «Урожаю»,  Благодійному фонду «Урожай-громаді» за такий захід. Я очам не повірив, коли під’їхав і побачив, все що уже зроблено, адже на цьому місці був пустир. Можу лише уявити, що буде тут надалі. Надзвичайно важливим є відкриття у Мельниках музею, що буде виконувати просвітницьку, національну місію», — подякував організаторам очільник департаменту культури Черкаської ОДА Олександр Шабатін.

blank

Олександр Шабатін на фестиваль узяв свою родину

Символічно, що на фестивалі розпочала роботу школа ремесел, перші учні якої протягом десяти днів опановуватимуть ази гончарської справи.

blank

Юрій Романча випробовує на собі крутий заміс

«Коли доторкаюсь до глини — доторкаюсь до Всесвіту. Вперше доторкнувся до глини в Опішні, хочу на рідній Чиригинщині організувати щось подібне, — ділиться планами ідейний натхненник фестивалю Юрій Романча. — Наш музей функціонуватиме не як класичний музей. Кожен відвідувач зможе попрацювати за гончарним кругом чи ткацьким верстатом».

blank

Спробувати працювати з глиною професійно допомагали майстри з різних куточків України

І як на підтвердження його слів, кілька десятків умільців народних ремесел — гончарства, вишивки,  плетіння  — з’їхалися цього дня до Холодного Яру.

blank blank blank blank

Майстер плетіння з лози та гончарства Михайло Чудний із села Жаботин Кам’янського району почув про фестиваль від товариша, який розпитував про дорогу до Мельників.

«Сам походжу з творчої родини, дід був знаним у районі скульптором та художником. У рідному  селі в кожній оселі були картини діда, печі односельцям він розписував. Малюю, ліплю з глини, випікаю у своїй печі. Також виробами з лози займаюсь: кошики, миски, лавочки, крісла-качалки плету», — демонструє власні вироби митець.

Проте не лише духовною поживою пригощали на фестивалі гостей. Усі присутні на святі змогли безкоштовно поласувати звареними на вогнищі козацькою кашею, шурпою, юшкою, смаженою рибою.

blank

Присутніх дивували різноманітними майстер-класами та видовищними виступами

«Коли почув, що цей захід — мрія дитинства директора «Урожаю» Олександра Воскобойніка, відразу погодився. Дуже люблю, коли люди не забувають, звідки вони родом, і готові підтримати рідне село, місто, місце свого коріння,  — розповідає головний шеф-кухар свята Максим Холодяй, що кілька років поспіль годував учасників та гостей іншого заснованого «Урожаєм», знаного на Черкащині фестивалю «ТракторФест». —  Зараз часто люди тікають із села у пошуках кращого життя в місто. Я ж навпаки «втік» з міста в село, навіть на вмовляння дружини повернутися до Черкас з передмістя не зважаю. Маю професійну команду, яка може нагодувати тисячі осіб. Всі перевірені, в якості продукції можете не сумніватися».

blank

Фестивалили у Мельниках до пізнього вечора. Всі учасники змагань та конкурсів отримали від організаторів дипломи та грошову винагороду. А ще — неймовірні враження і впевненість, що наступного року «Крутий заміс» буде ще крутішим.

blank

Варвара Горова