Чоловік Юлії Панчук-Золотухіної з Маньківки, що на Черкащині, став до війська з перших днів повномасштабної війни, а їй залишив виноградник. За два з половиною роки Юлія доповнила його екзотичним садом — нині має 200 дерев різних видів: збирає урожай хурми, ківі, люфи, ірги та інжиру.

Фруктами пригощає односельців та передає військовим на фронт, розповідає Суспільне.

У своєму саду Юлія Панчук-Золотухіна вирощує 25 видів екзотичних рослин:

“Є зизифус — китайський фінік, його називають ще “унабі”, а я називаю просто: український улюблений фінік. Ще є шоколадний або цукерний фінік”.

Вирощуванням екзотичних дерев Юлія почала займатись у 2020 році:

“Почалося це все десь у 2020 році, коли вперше я замовила в маркеті екзотичні дерева, хотіла побачити – що це. Хурму замовила. І коли я побачила, що перший рік вимерзло, мені стало цікаво, чого вимерзають ці дерева. Я дізналася, що наша Маньківка відноситься до певної кліматичної зони, яка називається 5b”.

Нині в її саду росте понад двісті дерев різних сортів. Юлія вже збирає урожай хурми, ківі, люфи, ірги та інжиру.

“Ми звикли, що магазинні плоди хурми великі, а районована — та, що росте в нашому регіоні, наполовину менша. Це якщо ти хочеш з’їсти справжнього мармеладу, ти приходиш — зриваєш, і маєш мармелад, який просто розтає в роті”.

Від заморозків рятувала дерева багаттям:

“Останній раз, коли були приморозки, я тут палила багаття, і таки врятувало. У мене є однесенька моя, малесенька, моя улюблена ківушка. Яку я тримаю для свого чоловіка, який на війні. Я дуже хочу, щоб він її спробував”.

Чоловік Юлії став на захист України з перших днів повномасштабного вторгнення:

“Він пішов захищати Україну з початку повномасштабного вторгнення. Я, як відчувала, що почнеться війна, і от саме тут я буду заспокоювати себе. До кожного дерева я так підходила, наприклад, підходила до ківі: це там для мого Колюнчика, до іншого підходила, я ніби зверталася до нього”.

Поки чоловік на війні, Юлія, окрім саду, доглядає його виноградник:

“Поки він приїде, маю його виноградник дотримати й ще кращим передати, як він був”.

Досвідом вирощування екзотичних рослин жінка ділиться із підписниками у блозі.

“У той момент, коли мій чоловік пропав зі зв’язку, якраз в садку мені діти знімали відео, і можливо трошки десь ця аура мене й заспокоїла”.

Знімати відео для блогів допомагає донька Аліна:

“Мама спочатку дуже соромилася, як і всі люди, зніматися на камеру. На третій раз вона вже почала самостійно нам казати: Аліна, треба зняти це, це і це. І тепер мама складає список задач, що ми маємо зняти обов’язково, я приїжджаю і знімаю”, — розповіла Аліна.

Зібраним урожаєм Юлія пригощає односельців та передає військовим на передову:

“З екзотичних фруктів варю варення інжирне, а ще закриваю інжир зелений. У 2023 році я закрила по турецькому рецепту. Фініки насушили”.

Про садок, у якому ростимуть різні екзотичні дерева, Юлія мріяла завжди:

“Я сильно хотіла, щоб у мене був великий садок і в ньому росло усе “від, а до я”. Щоб у моїх дітей були діти, і щоб вони приїхали. Я з дідусем сяду, а у внуків буде все, що вони захочуть”.