Восени 2016 року у самісінькому центрі Черкас на площі перед ЦЮДТ (колишній Палац піонерів) з’явився фонтан. На перший погляд нічого дивного – комунальники реконструюють площу та проводять благоустрій прилеглої території. Проте у деякий черкаських активістів ця конструкція викликала різку оскому. Аж так, що на знак протесту цементних янголяток пообливали фарбою. Мовляв, це повний несмак, та ще й придбаний за у рази завищеною ціною. Бо ж точились розмови, що водограй купили за бюджетні гроші. Та й директор комунального Центру дитячої та юнацької творчості Олег Забєлін спочатку цього факту не заперечував, от тільки показувати фінансові документи навідріз відмовлявся. Мала підключитись поліція, розпочатись кримінальні провадження… Утім, як виявилось згодом, – фонтан на відреставрований та викладений плиточкою майдан принесли… невідомі особи, які десь купили його за незрозумілі кошти.

Хоча, в нашому місті це теж – своєрідна «традиція», адже «невідомі архітектори» вже не раз посеред ночі як не МАФи встановлюють без дозвільних документів, то вирізають дерева під вікнами містян. І знайти їх – зась. Ні поліція, ні навіть грошова винагорода від міського голови не допомагає…

Проте, давайте по порядку…

Витвір «мистецтва»

Фонтан з «янголятами та дельфінами» збурив черкаську громадськість одразу, як перші конструкції з’явились в центрі міста. Митці та громадські діячі висловили думку про неестетичний вигляд водограю та несмак його «лобістів». У соцмережі Фейсбук точились баталії, а на сайті міської ради було зареєстровано «антифонтанну» петицію.

«Коли я дивлюсь на це, у мене спливають в голові цитати діячів епохи лєгітімного: дітки на рибках це канєшно “бімба”, але “астанавітєсь!”. Альо, там, наверху, чуєте? То, що така красота стоїть у вас на дачі, ще не означає, що нею можна засир*ти сучасне місто. Спеціально для наших ЛПРів перекладаю вищенаписане (не від емоцій, повірте, просто хочу донести мисль): ставити в 2016 році в центрі міста оцих хлопчиків, кожному з яких років по 150-200, – це повна ху*ня!» – емоційно висловився громадський діяч, засновник ГО «Промолодь» Іван Подолян.

blank

Цитуємо лише один коментар, але зазначаємо, що аналогічних із «перченими» словами були сотні.

В цей же час знаний журналіст-провокатор Валентин Чернявський порівнює оголошені заздалегідь розцінки черкаського фонтану та аналогічного, виставленого на продаж у магазинах і резюмує, що черкаський аж занадто дорогий.

«Тут така справа… В Черкасах, у центрі міста роблять реконструкцію площі. Замовник робіт ЦДЮТ (Центр дитячої та юнацької творчості), в особі директора Олега Забєліна. Приблизна вартість робіт 1 млн. В департаменті освіти (фінансує роботи) взагалі сказали, що документів по реконструкції в них немає. Ну то не біда! На сайті «Про все» є стаття http://provce.ck.ua/u-tsentri-cherkas-vstanovlyuyut-fontan…/. Як бачимо, фонтан із голими хлопчиками на дельфінах обійдеться у 400 тисяч гривень. Змонтували лише нижню частину, а всередині буде ще один “хлопчик із ємністю в руках”.А ось сайт http://vodvor.com.ua Тут продають усе “Для дому та двору”. І… Бінго!!! Наш фонтанчик тут коштує 50 тис. грн. Голих дівчат не схотіли бачити біля ЦДЮТ, тож замовили хлопчика. Він коштує 16 тис. грн. Загалом це 66 тис.грн. Передзвонив на цей сайт. Доставку мені зроблять безкоштовно. Насоси обійдуться у 8 тисяч. Підсвітка італійська ще 6 тис. грн. Можуть ще й підключити все десь за 40 тисяч гривень. Загалом 120 тисяч і фонтан, який у багатих дядьків на задньому дворі – можна встановити в центрі міста. Мабуть, робітники в Черкасах дуже дорого просять за встановлення бетонного фонтану. Якихось 300 тисяч з 400-от..» – прораховує журналіст.

«Останнім часом в Черкасах все частіше відбуваються скандали навколо невдалих архітектруних рішень, наприклад, облаштування фонтану на площі біля ЦДЮТ або стели «Я люблю Черкаси». Такі «витвори», на думку багатьох активних членів громади, спотворюють місто, а отже не відповідають Закону України «Про архітектурну діяльність», згідно якої вони мають сприяти «формуванню сприятливого життєвого середовища, досягнення естетичної виразності та економічної доцільності». Окрім того, всі ці рішення були прийняті без участі громадян та врахування громадських інтересів, інформування громадськості через ЗМІ, що прописано в ст 5-й Закону України «Про основи містобудування». Тому ми звертаємося до депутатів Черкаської міської ради із вимогою прийняти рішення, яким зобов’язати розпорядників коштів міського бюджету пошуки усіх архітектурних рішень, які повязані з благоустроєм громадського простору Черкас (облаштуванням площ, парків, скверів, відпочінкових зон, об’єктів садово-паркової та ландшафтної архітектури, монументального і монументально-декоративного мистецтва, тощо), проводити на конкурсній основі, а результати консультувати з громадою міста», – такий зміст мала петиція проти вказаного архітектурного рішення. За два дні містяни назбирують необхідні  голоси під нею

«Кривавий» вандалізм

18 листопада янголята з дельфінчиками були облиті кров’ю. Хоча насправді це була червона фарба – саме так висловив протест щодо вартості фонтану та його архітектурного стилю художник Олександр Дувінський.

blank

За словами художника, такий фонтан, разом із його встановленням коштуватиме на 280 тисяч менше, ніж заплановано міською радою.

«Як художник, я з цього гів*на буду робити витвір мистецтва. Буде коштувати навіть дорожче ніж 400 тисяч», – так аргументував свою акцію Дувінський (див відео).

Опісля акції на  художника патрульні склали протокол за ст. 173 КУпАП (дрібне хуліганство). Про це рапортувала прес-секретар патрульної поліції Зоя Вовк. Художник повинен був заплатити штраф у розмірі 170 грн.

Проте штрафу не було. Олександр Дувінський так і не отримав постанову від поліції.

«Штраф я не сплачував. З надією чекав на квитанцію, але не дочекався. Питання в тому, що мені приписали нанесення шкоди фонтану. А треба було тоді кошторис фонтану публікувати і, від нього відштовхуючить, вирахувати шкоду. Але ж вони не могли цього зробити, бо вони “накидали” грошей зайвих. Треба було показати 400 тисяч без монтажу, а він насправді коштував тисяч п’ять», – розповів художник про події трирічної давнини.

Мабуть, тому в нашій нацполіції спочатку відмовились нашому виданню надавати інформацію без письмового запиту, а тоді понад місяць мудрували з відповіддю. Адже, хоч на листі і стоїть дата, що відповідає належним згідно закону 5-ти дням на відповідь, на пошту, з огляду на штампи, лист потрапив аж через кілька тижнів (див.лист). Бо як же викрутитись? Спочатку художник псував нібито міське майно, а потім “ситуація змінилась”. То хто ж від дій Дувінського постраждав і за що його карати? Але ж всі ці події відбувались публічно, хоч і давно. І, напевне, в поліції не очікували, що журналісти все це нагадають, сподіваючись, в очевидь, на певне інформаційне “короткопам’ятство”, яке нині повсюдно процвітає в ЗМІ…

blankblank

Опісля, 20 листопада розмальованих янголят… замотали в сміттєві пакети, від чого вигляд фонтану став ще жахливішим.

«Тепер це виглядає ще більш сюрреалістично», – поділилася у Фейсбуці світлинами журналістка Вікторія Мальована.

blank

«Наче кров’ю стікають», – жартували у коментарях черкасці.

І вже навесні 2017 року фонтан з центральної площі Черкас зник.

А в листопаді цього ж 2017 року Бондаренко пообіцяв повернутися до встановлення фонтану. Але лише після консультацій з громадськістю на предмет, яким саме він має бути.

«І я не я і хата не моя»

Після того, як про фонтан в Черкасах не говорив хіба що сліпий або геть лінивий, міська влада вирішила відмовитись від «покращення» площі. І замість того, щоб визнати свою помилку, просто відхрестилася від горе-фонтана. Згодом, коли скандал вщух, сліди “комунальної закупівлі” якось затерлись. А потім в мерії і взагалі почали робити круглі очі, мовляв, нічого не купували – нічого не знаємо.

Ось “початковий” коментар заступника директора Департаменту освіти та гуманітарної політики Черкаської міської ради Богдана Бєлова для видання «Про все»:

«Такий фонтан ідеально підходить до площі перед дитячим центром. Він викликатиме в дітей більше радості, ніж просто клумба».

«За словами Богдана Бєлова, фонтан дворівневий. Нині вже змонтована його основа – чаша із фігурками дітей-янголят. По центру фонтану буде розміщена також фігура хлопчика, який триматиме в руках ємність», – цитує посадовця видання.

blank

А вже буквально за кілька тижнів виявляється, що в мерії ніхто не знає, хто і навіщо «приніс» фонтан на площу.

«На початку листопада 2016 року на реконструйованій площі невідомими особами було встановлено конструкцію фонтану, власник якого нам не відомий», – тепер вже відмахується від журналістів директор ЦДЮТ Олег Забєлін. (див документ).

blankblank

І навіть якщо уявити, що ми всі забули про участь міського гаманця в закупівлі цього дорогезного “елемента декору”, все одно якось дивно виходить: будь-хто може заїхати автівкою на центральну площу міста, вивантажити з неї незрозумілу громіздку конструкцію, встановить її і цього ніхто не помітить? Бо ж ми не чули про звернення ЦДЮТ до поліції з приводу самозахоплення площі під фонтан. Але ж спочатку його поліція мала червоними стрічками обгородити і перевірити на наявність усілякої вибухівки – небезпечних речовин, тож, може, матеріали на Дувінського і не довелося б складати. Тим більше, що обласне управління нацполіції знаходиться менше, ніж за два квартали від ЦДЮТ, а центр міста постійно патрулюється. Зрештою, чому муніципальна інспекція, яка з цієї ж площі постійно «ганяє» бабусь з насінням, не помітила невідомо ким встановлену інсталяцію? Бо геніальна думка оголосити фонтан “нічийним” з’явилась в мерії значно пізніше? Тільки ж якщо гроші на нього таки витрачались з бюджету, то бухгалтерські сліди все одно мають залишитись. Цікаво, а чому на них не звертають увагу правоохоронці, бо якщо міські чиновники так наполегливо від закупівлі відхрещуються, значить там були якісь “косяки”?

Далі буде

Якщо ви думали, що на цьому «справа про фонтан» закінчилася, то ні. Місцева громадська активіста Юлія Фомічова, знайшла залишки скандального водограю, як елемент благоустрою одного з черкаських парків, – вже без чаші перефарбованих у срібне хлопчиків на дельфінчиках розставили просто на галявині.

blank

«Це ніби повстання із мертвих», – жартує журналістка Ксенія Кердан.

Жарти-жартами, але 12 листопада вже цього року (якийсь знаковий місяць для “фонтаноманів” в міськвиконкомі) міський голова Черкас Анатолій Бондаренко повідомив, що біля ЦДЮТ, на місці знесеного муніципальною інспекцією книжкового павільйону, буде облаштовано сквер… із фонтаном.

«Насамперед потрібно подбати про створення безпечних та зручних умов: облаштувати гарне освітлення, встановити належні елементи інфраструктури дитячого майданчика та відпочинкової території з фонтаном, ігровою та спортивною зонами. Зважаючи на старовинну пам’ятку архітектури будівлі Центру дитячої та юнацької творчості, цілком доречно буде стилістично продовжити такий самобутній дизайн і в елементах скверу, аби він виглядав, як єдине ціле», – цитує Анатолія Васильовича його прес-служба.

Янголяна з дельфінчиками повертаються? Тільки нові і за нові гроші?