Хлібний або горіховий Спас, як і другий Спас, вважається не лише християнським святом. Християни ж його також знають як свято Нерукотворного образу Господа Нашого Ісуса Христа.

За легендою, Правитель Едеси (Месопотамія, сучасне м. Шанлиурфа, Туреччина) Авгар V Уккам, будучи важко хворим на проказу та почувши про чуда і зцілення, які робив Ісус Христос, увірував в нього, і відправив з листом до Ісуса свого живописця Ананію, доручивши йому написати портрет. Ананії не вдалось намалювати Ісуса, бо Христове лице сяяло потужним світлом. Тоді Ісус притулив полотно до Свого лиця, і на полотні чудесним чином відбилося зображення Христового обличчя. За іншою версією, Ананія прийшов до Єрусалима і побачив Господа, оточеного великим натовпом. Він не міг підійти до нього. Ісус сам покликав його, назвав по імені і передав для Авгаря короткий лист, в якому похвалив його віру, обіцяв прислати Свого учня для зцілення і для настанови. Потім Господь попросив принести воду і убрус (полотно, рушник). Він умив лице, обтер його убрусом, і на ньому відбилося його обличчя. Убрус і лист Спасителя Ананія приніс в Едесу. Авгар зцілився. Мова нібито йде про Туринську Плащаницю, але реліквія була викрадена в 1204 році під час хресного ходу, і сліди її загубилися.

В Україні в цей день починали збір горіхів, які вже вважалися зрілими. Також після жнив влаштовували ярмарки, на яких необхідно було традиційно запастися полотном.

У цей день заведено освячувати в церкві горіхи та хліб, випечений з борошна нового врожаю. Як і на інші свята Спасу, віряни несли до церкви фрукти нового врожаю, воду та мед. Після освячення люди йшли додому і накривали багатий стіл, на якому обов’язково повинна бути горіхова настоянка, свіжий хліб та пироги з фруктовими начинками. На Горіховий Спас господині пекли багато випічки і з горіхами. Святкування були пишними та галасливими, бо строгий Успенський піст закінчився, тож можна було влаштовувати багаті застілля. За старих часів наші предки говорили “Третій Спас хліба припас” і обов’язково після цього займалися посівними роботами. Вони знали, що до Спаса потрібно зібрати пшеницю і приступати до посадки озимих культур.

Вода в річках і в колодязях, як і на Перший Спас, вважалася освяченою.

Горіховий Спас 2022 – прикмети

якщо журавлі полетіли на південь – Покрова буде холодною;

почався дощ з грозою – осінь очікується теплою;

якщо багато горіхів в цьому році, то буде багато хліба в майбутньому році;

при зборі горіхів попався плід з черв’яком – чекати біди.

Існує цікавий ритуал із горіхами – вважається, що за першим зірваним горіхом можна дізнатися своє майбутнє. Попався стиглий і смачний – до радощів, зелений – до новин, гнилий – до нещастя, порожній – до вирішення проблем.

Що не можна робити в Горіховий Спас – заборони

Хлібний Спас завершує цикл літніх Спасів, тому так само, як і попередні два, має свої заборони. Згідно з правилами, у цей день заборонено:

сваритися і лихословити;

ходити в ліс;

лінуватися і байдикувати;

відмовляти в допомозі нужденним.