У Черкасах проводять безоплатні тренінги із самооборони для жінок та дівчат. Вчать відстоювати свої кордони та вміти захистити себе у небезпечній ситуації. Така ідея виникла через запит їхніх відвідувачок, розповіла Суспільному представниця благодійного фонду “Схід SOS” Наталія Дребіт.

Заняття розпочинається зі знайомства з учасницями. Потім по черзі дівчата стають в коло, інші ж мають підійти максимально близько. Так вони дізнаються, як тіло реагує на потенційну небезпеку, розповіла тренерка з самозахисту жінок Олена Гавриш.

На таких заняттях вперше Дар’я Заєць. Тому уважно слухала тренінг:

“Я прийшла сюди, щоб у надзвичайних ситуаціях, наприклад, коли йду в темряві додому, я знала як себе захистити. Я живу в такому районі, де є різні люди небезпечні, тому хочу бути трохи захищеною. І по-друге, хотіла б навчитись якось захищати свої кордони. Зараз це надважливо і, я вважаю, в майбутньому мені це знадобиться”.

На тренінгу дівчата навчались вибудовувати власні кордони на відстані та керувати голосом, а саме — не боятися голосно сказати, коли небезпека близько. Для відпрацювання фізичного захисту видавали спеціальні лапи.

Небезпечних ситуацій в житті не було, проте на майбутнє хоче знати, як себе захистити, пояснила учасниця тренінгу Інна Кравченко.

“Такий тренінг буде корисний не тільки дорослим жінкам, але й дітям і підліткам. Я прийшла сюди, щоб почувати себе безпечно в будь-якій ситуації. На мою думку, було б доречно запровадити у школах такі заняття із самозахисту”.

За спеціальною методикою навчає жінок Олена Гавриш. Заняття триває чотири години.

“Це супер методика, яка була придумана жінками для жінок, щоб вміти боронити себе від фізичного і психологічного насильства на вулицях міста і дома, на роботі, в спілкуванні з кимось. В першу чергу ми намагаємось допомогти дівчатам відчути їх кордони фізичні і психологічні, якось відреагувати на їх порушення. Ми допомагаємо використовувати голос. Навчаємо прийомів самозахисту: ударів, прийомів рукою і ногою”, — деталізувала пані Олена.

Такі заняття нині корисні для всіх.

“Вміння відчувати й захищати свої кордони, мати впевненість, що ти зможеш якимись фізичними прийомами відбити напад дуже важливе”.

Перший етап курсу розрахований на чотири тижні, розповіла пані Наталія. У групі займається до 12 людей.

“Кожне заняття триває чотири години і за цей час наші відвідувачки отримують корисні навички. Цього часу достатньо для того, щоб взаємодіяти, як з тренером, так і один з одним. І закріпити це все практичними навичками на занятті. Ми плануємо продовжувати, але по закінченню цього курсу хочемо отримати зворотний зв’язок наших відвідувачок. Почуємо їхні побажання, потреби й на основі цього далі анонсуватимемо курс”.