Філателіст зі Сміли Юрій Москаленко 59 років колекціонує марки. Збирати їх почав ще в дитинстві. Скільки марок зібрав за цей час не підраховував, та жодного спецпогашення чи нового випуску не пропустив. Суспільному розповів, що свою колекцію зберігає в десяти альбомах.

У шкільні роки у пана Юрія з’явилось два захоплення: перше — футбольний клуб “Динамо”, друге — колекціонування марок:

“Я все своє життя люблю цей футбольний клуб і майже одночасно з тим як ним захопився, я почав збирати марки. Збираю хронологію, це всі випуски, що видаються в країні”.

blank

Часто переглядає свою колекцію, бо в ній проілюстровані визначні для нашої держави події, пояснив філателіст. Є у його колекції, наприклад, перші марки, випущені в незалежній Україні:

“Вона про п’ятсот років українського козацтва. Є ще блок 1994 року. Тоді вперше на блоці була позначена мапа України”.

Зберігся й примірник із дня ухвалення Конституції України:

“Тут стоїть дата — 28 червня 1996 року. Це також той рік, коли у нас з’явилась гривня. Красива марка”.

blank

На знаках поштової оплати є зображення, що викликають болісні спогади, розповів пан Юрій. Наприклад, про знищений російськими військовими Донецький аеропорт чи український літак “Мрія”.

Є й марки, присвячені українським захисникам. Перші з них датуються 2014 роком.

“Марки — це не лише колекціонування, це маленька енциклопедія знань, яку ми повинні розширювати. Ми ж все своє життя вчимося”, — пояснив Юрій Москаленко.

Філателіст пригадав спецпогашення марки “Русскій воєнний корабль”:

“Перша марка стала проривом, її знають не тільки в Україні, а й в усьому світі. Вона і зараз є символом боротьби України”.

blank

Коли презентували продовження серії, за примірником довелось стояти у черзі:

“Я був сімдесят п’ятим у черзі, був величезний ажіотаж. Але потім я цих людей практично не бачив на подібних заходах. Серед них було багато дітей, і якби вони і далі продовжували ходити, це було б дуже добре, але цього, на жаль, не сталося”.

Юрій Москаленко до пенсії працював вчителем географії і вів у школі гурток. Марки використовував для доповнення матеріалу.

“Часто я запитував дітей про те, про яку тему вони б хотіли почути. Щоб я не тільки марки показав, а я й розказав, що це за події, люди. Мені дуже хочеться популяризації українських марок, щоб більше дітей їх збирали і щоб програма «‎Укрпошти» була з доступними для них тиражами”, — пояснив він.

Пан Юрій сподівається, що його справу продовжать онуки, яким він нині прищеплює любов до українських марок.