У Черкаській області з початку 2024 року зареєстрували один випадок лептоспірозу з летальним наслідком та 77 випадків сальмонельозу, із яких 25 — серед дітей. Ці хвороби належать до тих, які можуть переносити тварини. Про найбільш розповсюджені зоонози, шляхи їх передачі та профілактику цих захворювань Суспільному розповів головний санітарний лікар області Володимир Папач.

Зоонози — це узагальнена назва інфекційних хвороб, які трапляються у тварин, але здатні передаватися від тварин до людини, зазначив Володимир Папач.

“Організм тварин для збудників зоонозів є природним середовищем перебування. Там вони живуть і розмножуються, і саме звідти виділяються назовні. Людина може заразитися, якщо на неї нападе інфікована тварина, а також контактним, харчовим, водним шляхом або аерогенним, тобто через повітря. Досить часто зоонозні захворювання у людей мають важчий перебіг, ніж у тварин, і якщо вчасно не звернутись за лікарською допомогою, такі випадки закінчуються летально”, — пояснив медик.

Серед найпоширеніших зоонозів, якими людина може заразитись при контакті з тваринами, виділяють дві групи:

  • ті, що передаються від свійських та інших синантропних тварин — сальмонельоз, бруцельоз, туберкульоз, правець, сибірка, лептоспіроз, сап, меліоїдоз, орнітоз, ящур, аспергільоз, трихофітія, мікроспорія, балантидіаз, токсоплазмоз, трипаносомоз, лейшманіоз тощо;
  • ті, що передаються від диких тварин — лептоспіроз, сказ, лістеріоз, чума, туляремія, кліщовий спірохетоз, рикетсіоз, геморагічна гарячка, вірусний енцефаліт, лейшманіоз тощо.

Лептоспіроз

За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ), лептоспіроз належить до найпоширеніших природно-осередкових захворювань у всьому світі.

Джерело інфекції — хворі дикі та свійські тварини.

Механізм передачі: контактний.

Шляхи передачі — під час купання у непроточних водоймах, при контакті з інфікованими тваринами, через заражену виділеннями гризунів їжу і воду;

Характеризується гарячкою, болем у м’язах, запаленням слизових оболонок очей, ураженням нирок, печінки і центральної нервової системи. Підступність цієї інфекції полягає в тому, що її симптоми нагадують грип.

Сальмонельоз

Носієм сальмонельозу без симптомів організм може бути від кількох днів до кількох років. Людина у процесі циркуляції сальмонел в природі значно поступається тваринам.

Джерело інфекції — велика рогата худоба, свині, вівці, коні, свійська водоплавна птиця, кури, рептилії, коти, собаки, домашні гризуни, хворі на сальмонельоз люди або здорові бактеріоносії;

Механізм передачі: фекально-оральний (через заражену їжу, воду, предмети побуту);

Характеризується як легкою, так і важкою формою перебігу. Виникає блювота, здуття живота, діарея, температура тіла може сягати 40°C, зневоднення.

Сказ

Викликає сказ нейротропний вірус. Якщо хвороба переходить в активну фазу, смерть настає на другу-третю добу.

Джерело інфекції — інфікована теплокровна тварина (найчастіше лисиці, собаки, коти тощо);

Механізм передачі: контактний та аерогенний;

Шлях передачі: рановий (через укус, подряпини, ослинення; пасивно — через кон’юнктиву, ротоглотку);

Характеризується наявністю лихоманки, пригніченого стану, болями в місці укусу, згодом з’являються боязливість води, занепокоєння, розлад дихання і ковтання, слинотеча.

Сибірка

Найчастіше нею хворіють люди, які працюють із тваринами і тваринними продуктами — кістками, вовною, шкурою, м’ясом. Сибірка не передається від людини до людини.

Джерело інфекції — спори бактерій можуть активізуватися, коли поверхня ґрунту порушується. Потрапляють у шлунок тварини із травою на пасовищах;

Механізм передачі: найчастіше контактний (при потраплянні спор на травмовану шкіру, слизові оболонки);

Можливе зараження аерогенним (вдихання спор), аліментарним (під час приготування і вживання їжі із м’яса, отриманого від хворих тварин), трансмісійним шляхами (через укуси комах);

Характеризується інтоксикацією організму, лихоманкою, виникненням набряків і карбункулів, ураженням кишківника, легень, мигдаликів.

Щоб уберегтись від зоонозів, необхідно:

  • купувати продукти (м’ясо, молоко, овочі та фрукти) лише у встановлених місцях (ринки, магазини);
  • не купувати харчові продукти у місцях стихійної торгівлі;
  • при купівлі обов’язково звертати увагу на дотримання умов та термінів зберігання;
  • вживати м’ясо тільки після якісної термічної обробки;
  • не використовувати сире молоко;
  • не користуватись водою з відкритих водойм без кип’ятіння;
  • захищати продукти і посуд від мух, тарганів та інших комах;
  • при зберіганні продуктів вдома звертати увагу на терміни та умови їх зберігання, які зазначені виробником на маркуванні;
  • сирі продукти зберігати окремо від готової їжі;
  • старанно слідкувати за чистотою рук та поверхонь, які контактують із харчами;
  • дотримуватись чистоти у приміщеннях;
  • проводити дератизаційні та дезінсекційні заходи;
  • запобігати укусам кліщів та інших комах;
  • забезпечувати профілактичні щеплення, обробки та лікування домашніх і свійських тварин.