У 2022 р. під час археологічних досліджень на території черкаського Подолу (вул. Князя Ольгерда, 60), які проводила Черкаська експедиція Інституту археології НАН України, було виявлено чимало знахідок, які відносяться до Нового часу (ХІХ – поч. ХХ ст.). Серед них – ремінна металева пряжка з абревіатурою «Ч. П.». Про це інформує Черкаський археологічний музей Середньої Наддніпрянщини.

Вдалося з’ясувати, що вона має пряме відношення до м. Черкаси, адже викарбувані на ній заглавні літери означають: «Черкаська Прогімназія». Тобто пряжка належала учневі одного з найдавніших навчальних закладів у місті: Черкаської чоловічої прогімназії.

Прогімназію було засновано у 1880 р. Спочатку вона була чотирикласною, згодом шестикласною, а з поч. 1900-х рр. одержала статус повноцінної чоловічої гімназії (Першої міністерської). У 1891 р. навчальний заклад отримав нове приміщення – цегляну двоповерхову будівлю на розі вул. Ново-базарної (нині – Байди Вишневецького) та Старо-базарної (узв. Замковий). Споруда гімназії з надбудованим третім поверхом збереглася до наших днів: зараз в ній знаходиться Черкаський музичний коледж ім. С.С. Гулака-Артемовського.

blank

blank

Виявлена під час розкопок пряжка – деталь уніформи черкаського гімназиста, учня чоловічої прогімназії 1880–1900 рр. Ремінь із такою пряжкою вдягався поверх учнівської курточки.

blank

Нерідко цю деталь одягу хлопчаки використовували під час бійок – удар металевою пряжкою міг бути досить болючим.

Хто і при яких обставинах загубив знайдену нами пряжку невідомо, залишається лишень робити здогадки. Наразі знахідка перебуває в фондах нашого музею й очікує на те, щоб зайняти місце в його новій (розширеній) експозиції.