На останнє засідання сесії Канівської міської ради виносився проект рішення «Про недоцільність включення земель до складу Національного природного парку «Середньодніпровський».

Нагадаємо, з метою охорони, збереження у природному стані унікального, цінного в науково-пізнавальному, культурному й історичному аспектах природного масиву, покращення екологічного стану регіону і забезпечення рекреаційних потреб населення у 2015 році депутати Канівської міської ради рішенням «Про підтримку концепції створення національного природного парку «Середньодніпровський» (від 14.05.2015 №20-25) вирішили звернутися до Міністерства екології та природних ресурсів України з клопотанням про необхідність створення національного природного парку «Середньодніпровський».

Пропонувалося створити парк на землях Канева, Канівського, Черкаського та Золотоніського районів Черкаської області загальною площею 126130 га. Метою створення і функціонування цього об’єкта є недопущення знищення унікального природно-історичного комплексу, збалансування економічних та природоохоронних потреб та упорядкування і розвиток туристично-рекреаційної діяльності в регіоні. Проектований Середньодніпровський НПП розташований у Центральній Україні (Середнє Придніпров’я) на перетині Дніпровського і Галицько-Слобожанського коридорів Національної екомережі.

Останні два роки проводилася відповідна робота щодо створення парку: проходили засідання комісій, нарад, робилися певні напрацювання.

Так, у листопаді 2017 року в ході чергової наради обласної державної адміністрації щодо створення національного природного парку «Середньодніпровський» та розширення Канівського природного заповідника за інформацією Головного управління Держгеокадастру у Черкаській області, з’ясувалося, що на пропонованій для заповідання території налічується 49311 земельних ділянок, у тому числі, 39930 земельних ділянок в межах населених пунктів. Зазначені земельні ділянки обліковуються за сільськогосподарськими та промисловими підприємствами різних форм власності та надані громадянам для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, особистого селянського господарства, дачного будівництва, будівництва, житлової забудови, садівництва, городництва. На нараді було прийнято рішення розглянути доцільність включення 49311 земельних ділянок, які знаходяться в користуванні або власності, до складу НПП.

– Оскільки відповідно до законодавства із власником кожної земельної ділянки треба укладати окремий договір, було вирішено що для подальшої активізації роботи по створенню Національного природного парку «Середньодніпровський» буде простіше не включати ці землі до складу парку, – пояснює в.о. керуючого справами Володимир Святелик.

Відповідний проект рішення виносився на останнє засідання сесії, утім в ході процедурного голосування 12 депутатів, зокрема, фракції ВО «Свобода» і Партії Зелених України в повному складі проголосували за те, щоб зняти це питання з розгляду для подальшого доопрацювання.