Депутати Катеринопільської селищної ради, що на Черкащині, на чолі з головою Володимиром Коваленком вважають, що Катеринопіль перейменовувати не слід. Про це йдеться у їхньому зверненні до Українського інституту національної пам’яті (рішення № 36-17/ VІІІ від 22.11.2023), який включив дане селище до списку назв, що містять символіку російської імперської політики, а, отже, підлягають перейменуванню. Пише видання “Вісті Черкащини“.

“Наявні документи XVII-XIX століття не містять доказів найменування Єкатеринополя із зазначенням “на честь російської імператриці Катерини ІІ”, – підкреслюють народні обранці у своєму депутатському зверненні до Українського інституту національної пам’яті та просять виключити Катеринопіль зі списку населених пунктів, що підлягають перейменуванню, нехтуючи при цьому й епохою (історичним періодом) і обставинами, за яких здійснювалось перейменування Калниболота.

Зауважимо, краєзнавець Олександр Піхота, опираючись на дослідження професора кафедри історії України та спеціальних історичних дисциплін Одеського національного університету імені Іллі Мечникова Тараса Гончарука, знайшов прямі докази того, що Катеринопіль було перейменовано 1795 року зрусифікованим українцем, кабінет-секретарем катерини ІІ Адріаном Грибовським на догоду російської цариці, що боролась із тюркськими назвами, з нагоди створення Вознесенської губернії (указ від 27 травня 1795 року), яку розділили на 12 повітів. У цій губернії Калниболото набуло статусу повітового містечка й стало Екатеринополем. Як згадує Грибовський у своїх записках, наскрізь пронизаних возвеличенням катерини ІІ, нові назви давав він сам. В даному конкретному випадку вірнопідданий чиновник хотів догодити імператриці.

Зазначимо, що на чергову сесію, яка запланована на 7 грудня винесено питання: “Про організацію проведення консультацій з громадськістю щодо перейменування смт Катеринопіль”.