Цьогоріч улітку на Черкащині стабільно фіксувалися підвищені температурні показники — як удень, так і вночі. Про це виданню “ВиЧЕрпно” розповів керівник Черкаського обласного центру з гідрометеорології Віталій Постригань.

Відтак спекотне літо зумовило не лише дискомфорт для побуту людей, а й створило значні проблеми для аграріїв.

Якщо ж ранні зернові культури дали достатні врожаї, то по пізніх — може відчуватися серйозний недобір, а умови для сівби озимих культур наразі лишаються досить несприятливими.

Усі вище перелічені фактори підштовхнули представників сільського господарства задуматися, чи сприятливі умови в нашому регіоні для вирощування теплолюбних культур.

“До нас почали звертатися сільгоспвиробники, які цікавляться, чи сприятливі умови для вирощування теплолюбних культур — кавунів, лохини й навіть інжиру. Вже цьогоріч на Черкащині спостерігається досить непоганий врожай кавунів, що свідчить про те, що умови для вирощування таких незвичних, для нашого регіону, культур усе ж таки сприятливі”, — розповідає Віталій Постригань.

Варто зазначити, що говорити про загальну тенденцію зміни клімату поки зарано, адже для цього необхідні тривалі метеорологічні спостереження, проте наразі дані свідчать, що на Черкащині ситуація дійсно почала змінюватися в бік зростання температури повітря. Особливо це прослідковується після 90-х років.