На Черкащині від початку повномасштабного вторгнення почали вирощувати непритаманні для регіону культури, в тому числі й баштанні — 1,6 тисячі гектарів полів засадили у 2024 році кавунами. Це на 68 гектарів більше, ніж у 2023 році. Тенденція до вирощування кавунів в області є, але поки не в промислових масштабах, розповів Суспільному директор обласного департаменту агропромислового комплексу Роман Косенко.

Агроном В’ячеслав Кісліцин розповів, що вирощувати баштанні почав на Херсонщині. Після окупації переїхав на Черкащину та продовжує цю справу.

“Тут клімат інший, ніж на Херсонщині, тому що дуже великі перепади денних і нічних температур. А кавун дуже полюбляє, коли тепло. Але якщо правильно підходити до агротехнології вирощування, тобто, наприклад, вносити вчасно мінеральні добрива, то тоді ми досягаємо результату”, — пояснив агроном.

На господарстві мають кавуни чотирьох сортів. З них обиратимуть найкращі для посадки на наступний рік:

“«Бедуїн», «Талісман» — це сортотип «Crimson». А от «Лоріан» і «Рестарт» — сортотип «Shugar Baby»”.

Через відключення електроенергії, цьогоріч довелось зменшити кількість поливів. У зв’язку з цим зменшилась і врожайність.

“Протягом дня лише шість-вісім годин поливаємо. Урожайністю по «Бедуїну» не дуже задоволений, тому що врожайність виходить близько 35 тонн виходить, а по “Талісману” — 50 тонн”, — зазначив чоловік.

Від початку повномасштабного вторгнення на Черкащині почали вирощувати непритаманні для регіону культури, в тому числі й баштанні, пояснив директор департаменту агропромислового комплексу Роман Косенко:

“Дійсно Черкащина дещо трішечки змінює свою тенденцію, але не в таких промислових масштабах. Зазвичай все у сільського населення, адже основна частина овочів, ягід і того самого найсмачнішого кавуна — вирощують в домоволодіннях”.