Українська культура має працювати на українську Перемогу. У цьому переконані організатори Національного туру «Кіно заради Перемоги!».

blank

Так, 23 червня, маленькі та дорослі жителі села Водяники, що на Звенигородщині, змогли долучитися до української культури та історії. Для дітлахів було показано мультфільм «Микита Кожум’яка», а дорослі переглянули воєнну драму «Кіборги» та поспілкувалися з режисером фільму Ахтемом Сеітаблаєвим.

У межах Національного туру «Кіно заради Перемоги!» вже відбулось більше тисячі кінопоказів українського повнометражного кіно в різних куточках нашої держави.

blank

«Чим далі, тим більше громад готові долучатися до проєкту, – розповіла менеджерка національних проєктів Благодійного фонду «МХП-Громаді» Світлана Мигаль. – Тур «Кіно заради Перемоги!» є продовженням проєкту «Кіно просто неба», який Благодійний фонд підтримав у 2021 року. Тоді надходила велика кількість заявок на проведення заходів  від інших громад – і Асоціація «Дивись українське» та Фонд «МХП – Громаді» готові були продовжувати. На жаль, війна внесла корективи, і сьогодні наш проєкт отримав нові сенси. В першу чергу ми підтримуємо таким чином наших військових, бо багато показів у нас відбувається саме для захисників країни. Також ми підтримуємо патріотичний дух, настрій жителів громад для об’єднання, для того, щоб люди могли просто перезавантажитись, побути разом тощо».

blank

Як зазначає Світлана Мигаль, громади можуть долучатися до вибору кінострічок, які хочуть переглянути. Це фільми патріотичного характеру як про сучасні події, так і історичні.

«Ми тут сьогодні, щоб показати глядачам україномовний, україноцентричний контент. – розповів про мету заходу відомий актор та режисер Ахтем Сеітаблаєв. – Деякі люди вважають, що культура поза політикою. Це неправильний меседж. Культура не може бути поза політикою, тому що кожна людина і є наслідком того підґрунтя і оточення, на тлі якого вона народжується й відбувається її становлення. Кіно і мультиплікація в цьому плані – це один з найпотужніших інструментаріїв».

blank

Сеітаблаєв коротко розповів і про фільм «Кіборги», який цього дня було продемонстровано.

blank

«Фільм на 90 відсотків створено на документальних фактах, на конкретних спогадах конкретних людей. Кожного знімального дня на нашому майданчику були присутні «кіборги» – захисники Донецького аеропорту. Їх присутність, їх тактовні поради дозволили максимально наблизитися до тих реалій, які відбувалися насправді», – зазначив режисер стрічки.

До слова, жителі Водяників вже вдруге дивляться українське кіно під відкритим небом.

«Мені надзвичайно приємно, що завдяки Благодійному фонду «МХП-Громаді» в цьому місці, в урочищі «Совин яр» вже вдруге відбувається цей захід, – наголосив уродженець Водяників, ректор Черкаського національного університету Олександр Черевко. – «МХП-Громаді» на Черкащині, і зокрема у Водяниках, реалізовували багато проєктів, мікро-проєктів, патріотичних заходів. Тому наші жителі знають їх, довіряють їм, і з задоволенням долучаються».

blank

Перед показом «Кіборгів» глядачам було представлено трейлер ще одного проєкту «Культура vs Війна», який розповідає про роль митців і про війну в Україні.

«Культура – це не просто зброя, це зброя масового знищення, – виступив Андрій Різоль, ініціатор Національного Туру, голова Асоціації «Дивись українське!» – Зараз ми не можемо навіть приблизно порахувати, але на фронті, на першій лінії, тисячі і тисячі українських митців, українських кінематографістів. Ці люди просто відклали свої інструменти, камери, і пішли захищати Україну. Коли ми промовляємо це світу, то світ дивиться на нас здивовано, мовляв, чому це так. А для нас це принципово, оскільки війна йде на знищення української нації, тому кожен з нас має щось робити для перемоги».

Варто відзначити, що показ українських фільмів просто неба зібрав досить велику частину жителів Водяників. Малеча брала участь у вікторині, відповідала на питання «Хто такі козаки?» та ласувала морозивом. А дорослі, окрім перегляду фільму, мали змогу поспілкуватися, провести вечір п’ятниці у гарній компанії.

А команда Національного туру «Кіно заради Перемоги!» продовжує робити свою важливу справу. Вже наступного дня українське кіно «завітало в гості» до обласного центру.

blank

Зазначимо, що У межах Туру, з 6 серпня 2022 по 10 червня 2023 року, відбулося майже 1300 кінопоказів 48 українських повнометражних стрічок у 298 населених пунктах та військових частинах 21 області України, а саме у Вінницькій, Київській, Житомирській, Хмельницькій, Закарпатській, Тернопільській, Черкаській, Рівненській, Чернівецькій, Львівській, Запорізькій, Волинській, Харківській, Одеській, Дніпропетровській, Чернігівській, Івано-Франківській, Полтавській, Кіровоградській, Миколаївській, Сумській та в місті Києві. 

Організатори влаштовують численні зустрічі з кінематографістами, спеціально для військових влаштовуються допрем’єрні покази українських фільмів за участю режисерів, акторів та знімальної групи. 

Проєкт “Кіно заради перемоги!” реалізується за ініціативи Офісу Президента України, Державного агентства України з питань кіно, Асоціації “Дивись українське!” за підтримки фонду “МХП-Громаді” та компанії “Делойт” в Україні, за сприяння компанії “Вавілон”, ГО “УкрКіноФест”, ГО “Спілка підприємців теле та кіноіндустрії”, окремих підрозділів ЗСУ та Національної гвардії України у взаємодії з обласними військово-цивільними адміністраціями та Національною поліцією України.